av Malin Larsson (S)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Under Socialdemokraternas ledning togs i bred samverkan en långsiktig livsmedelsstrategi fram för en ökad svensk livsmedelsproduktion. Det var en blocköverskridande livsmedelsstrategi som riksdagen beslutade om 2017 med syfte att skapa en ökad livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt.
Vi kunde läsa i medierna om att landsbygdsministern bjudit in över 100 företrädare från livsmedelskedjans alla delar till en kickoff för att lägga grunden för arbetet med det som ska växa fram till den nya uppdaterade livsmedelsstrategin, en livsmedelsstrategi 2.0.
I samband med detta kunde vi också läsa en debattartikel från landsbygdsministern i tidningarna. Ministern lade stort fokus vid livsmedelsförsörjning ur ett beredskapsperspektiv, men jag saknade skrivningar om hållbar svensk livsmedelsproduktion, vilket även kan vara viktigt ur beredskapssynpunkt. Livsmedelskedjan är också en viktig kugge för att lyckas med den gröna omställningen.
Mycket har hänt sedan dagens strategi antogs, och att vi behöver uppdatera vår befintliga livsmedelsstrategi finns det en bred politisk enighet om. Arbetet med livsmedelsstrategin är ett långsiktigt arbete som ska hålla över tid. Därför är det viktigt att samla hela kedjan i arbetet men också hela politiken. Jag kan tyvärr konstatera att ingen av oss från oppositionen var inbjuden till kickoffen, och det var inte heller någon representant från de blå näringarna.
Styrkan i Sveriges första livsmedelsstrategi var just att den dåvarande socialdemokratiske landsbygdsministern Sven-Erik Bucht samlade både näringen och politiker från de båda dåvarande politiska blocken för att alla skulle vara med i arbetet och kunna stå bakom strategin.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:
1. Hur avser ministern att agera för att säkerställa att den nya, uppdaterade livsmedelsstrategin får långsiktiga politiska mål som också håller över både tid och regeringsskiften?
2. Hur ser ministern på hållbarhet kopplat till en ökad svensk livsmedelsförsörjning, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sin syn på frågan?
3. Avser ministern att agera för att de blå näringarna ska vara en del av livsmedelsstrategin?