Interpellation 2022/23:201 Åtgärder mot våld och trakasserier i arbetslivet

av Johanna Haraldsson (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Arbetsgivaren har ansvar för att organisera arbetet och skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö på arbetsplatsen. Arbetsplatser ska utformas och utrustas för att förebygga risken för hot och våld så långt det är möjligt. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2, gäller på alla arbetsplatser.

Runt om i landet förekommer våld, hot och trakasserier på våra arbetsplatser. Risken är särskilt stor bland personer som arbetar med hantering av pengar eller varor, i kontaktyrken som lärare och vårdpersonal samt vid myndighetsutövning. Även inom arbeten i offentliga miljöer, bland annat som bibliotekarie och tågvärd, är riskerna stora att utsättas för våld och trakasserier på jobbet.

Återkommande rapporteras det om hot och våld inom olika yrkesgrupper. Ambulanspersonal i Stockholm kräver bättre skydd mot hot och våld och anser att situationen är så allvarlig att de överväger att lägga in ett skyddsombudsstopp om inte arbetsgivaren agerar. På ett LSS-boende i Enköping hände det som aldrig får hända, en anställd mördades på jobbet. Riksrevisionen har även konstaterat att det är vanligt att myndighetspersoner utsätts för hat, hot och trakasserier. 

Det är ett brett problem på arbetsmarknaden även globalt och har uppmärksammats av ILO som i samband med arbetskonferensen 2019 antog en ny konvention om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet, ILO:s konvention nr 190.

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning som hade i uppdrag att föreslå ”hur ILO:s konvention (nr 190) om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet ska genomföras i svensk rätt och därvid beakta den därtill hörande rekommendationen (nr 206) i arbetet” (dir. 2020:98). Utredningen har remitterats och svaren har kommit till Regeringskansliet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att öka tryggheten på våra arbetsplatser och minska utsattheten för hot, våld och trakasserier på jobbet?