av Lawen Redar (S)
till Statsrådet Johan Forssell (M)
Den 6 februari 2023 inträffade en jordbävning med en magnitud på 7,8 i sydöstra Turkiet och norra Syrien. Jordbävningen följdes av två efterskalv med magnituden 6,7 respektive 7,5. Epicentrum för det första stora skalvet var omkring 20 kilometer utanför tvåmiljonersstaden Gaziantep. Det är det kraftigaste i Turkiet sedan år 1939, då en jordbävning i staden Erzincan orsakade omkring 33 000 människors död.
För närvarande rapporteras det om över 21 000 omkomna och tusentals skadade. Men siffran stiger dag för dag. Samtidigt saknar hundratusentals överlevande bostäder, mat och värme. Rapporter från hjälporganisationer på plats vittnar om att stora områden fortfarande är avstängda från elnätet och gasförsörjningen. En historisk ekonomisk eftersatthet samt miljontals flyktingar i spåren av krigets Syrien innebär att befolkningen redan innan jordbävningen levde under svåra humanitära förhållanden.
Trots akuta hjälpinsatser från humanitära organisationer råder svårigheter att nå fram. Det humanitära biståndet kommer i dagsläget in i Syrien via den enda kvarvarande FN-styrda gränsövergången från Turkiet. Med anledning av Rysslands veto finns enbart en passage in vilket är otillräckligt för att kunna föra in det humanitära bistånd som behövs. Därför är det avgörande att utkräva obehindrat tillträde för det humanitära biståndet.
Regeringens beslutet om att sända krispersonal och sökhundar med transportflyg till Turkiet välkomnas, liksom humanitärt stöd om 37 miljoner kronor för att förbättra situationen på plats. Men detta är otillräckligt.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Johan Forssell: