Interpellation 2022/23:182 Omställningsstudiestödet

av Niklas Sigvardsson (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Med start från den 1 januari 2023 kan många arbetstagare kompetensutveckla sig och stärka sin position på den framtida arbetsmarknaden. Stödet har blivit en succé med tanke på att cirka 27 000 har ansökt sedan ansökningstiden startade den 1 oktober 2022. Det är en succé som gör att många får vänta väldigt länge på besked och väldigt få besked har kunnat lämnas. Till och med vecka 3 har 605 personer beviljats rätt till omställningsstudiestödet. Det måste vara vår gemensamma förhoppning att kunna snabba på och öka takten i handläggningstiden för dessa ärenden.

Under hösten och vintern har också många utspel om vilka som borde ha rätt till stödet och hur det borde vara kommit från ledarskribenter, debattörer och till och med partiledare i regeringen. Därför har jag även tidigare ställt frågor på detta område. Reformen är nämligen för viktigt för att slarvas med.

Denna oro är tyvärr inte stillad i och med att beskeden kommer ut till sökande av stödet. Det finns en utbredd oro bland parterna som förhandlade fram dessa villkor inom ramen för samverkan på arbetsmarknaden. LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Parterna har återkommande väckt frågor och oro över att stödet kommer att tolkas alltför snävt och att det ska ses som en ren arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det är inte intentionen med lagen. Följande står tydligt reglerat:

Det är mot bakgrund av detta som parterna är oroliga att tolkningar görs alldeles för snävt till bristyrken och då bara ses som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson följande:

 

  1. Hur avser ministern att följa upp så att intentionerna i överenskommelsen hålls, så att det inte blir enbart en arbetsmarknadspolitisk åtgärd?
  2. Avser ministern att utöka omställningsstudiestödet i en snabbare takt än vad som är aviserat för att möta intresset hos så många sökande?