Interpellation 2022/23:168 Renhållning och säkerhet kring vår dricksvattenreserv

av Martin Westmont (SD)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Att värna vår dricksvattenreserv är en viktig del i arbetet med att bibehålla en god tillgång och kvalitet på dricksvattnet runt om i Sverige. De av Naturvårdsverket uppsatta miljökvalitetsmålen innefattar bland annat ett utökat skydd av vatten. I Sverige har vi en god vattenkvalitet där vi kan dricka kranvattnet från norr till söder, vilket är något vi ska värna om och verka för att bevara.

För att skydda vårt dricksvatten mot föroreningar kan det tas fram så kallade vattenskyddsområden, och mindre än hälften av Sveriges befolkning får i dag dricksvatten från ett vattenskyddsområde med skydd enligt miljöbalken.

I en del länder, även inom Europeiska unionen som till exempel Rumänien, rekommenderas det att ej dricka kranvattnet. Det är många gånger inte heller rekommenderat att använda kranvattnet till att borsta tänderna eller att skölja av frukt och grönsaker. Risken att vattnet kan innehålla bakterier eller andra föroreningar som kan resultera i sjukdom eller annan negativ påverkan på kroppens immunförsvar är överhängande.

I Sverige händer det att illegala bosättningar uppförs i naturreservat och i vattenskyddsområden; det har till exempel varit ett problem i Haninge kommun. Att behålla kvaliteten på vårt dricksvatten är av stor vikt, inte minst ur ett hälsoperspektiv.

Mot bakgrund av detta vill jag vill fråga statsrådet Romina Pourmokhtari följande:

 

  1. Hur kommer statsrådet att arbeta för att skydda landets vattenskyddsområden?
  2. Är det aktuellt för statsrådet och regeringen att via regleringsbrev och andra medel verka för att skapa fler vattenskyddsområden?