av Ulrika Westerlund (MP)
till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
Runt om i landet har vi sett kraftfulla manifestationer med anledning av fallet med den åttaårige pojken i Luleå. Pappan är misstänkt på sannolika skäl för mord. Trots varningssignaler om risken för våld hade han fått rätt till umgänge.
Fallet Tintin har nu blivit en smärtsam symbol för att systemet med vårdnad och umgänge är trasigt. Systemet måste lagas. Inte ett enda barn till får falla offer för våld av sina egna föräldrar. Den tidigare S+MP-regeringen tillsatte flera viktiga utredningar för att förbättra regelverk och metoder.
En av dessa är utredningen Tryggare hem för barn (SOU 2022:71), som tydliggör att det är barnets bästa som ska vara avgörande när frågan om umgänge och vårdnad avgörs. Det är en helt central utgångspunkt, men tyvärr är utredningens förslag för att åstadkomma detta otillräckliga.
Barn föreslås få rätt till ett offentligt biträde när frågan om vårdnadsöverflyttning prövas – det är ett mycket bra första steg. Men när den frågan väl prövas efter några år kan det vara alldeles för sent. Miljöpartiet vill att barn alltid ska ha rätt till ett eget juridiskt ombud i vårdnadstvister. Bara så kan barnets röst verkligen höras. En viktig poäng med att inkorporera barnkonventionen i svensk rätt var ju just att tydliggöra att barn är egna rättighetsbärare. De är inte något bihang till sina föräldrar.
Miljöpartiet vill också, till skillnad från utredningen, att inget umgänge som utgångspunkt ska ske när kvinnan och barnet bor på skyddat boende eller har skyddade uppgifter på grund av rädsla för förövaren. Det ska göras en helhetsbedömning av vad som är barnets bästa – men det är också rimligt att vissa faktorer är av särskild betydelse vid bedömningen. Att en förälder gömmer sig med sina barn på ett skyddat boende – från den våldsamma förälder som vill utöva umgänge – är ett sådant exempel.
Det är tydligt att kunskapen hos domstolarna om våldsutsatthet behöver höjas. Vi är därför glada att utredningen föreslår kompetenshöjande insatser om riskbedömningar i familjemål. Därutöver vill Miljöpartiet se en granskning av om tillfällig vårdnad används tillräckligt ofta vid uppgifter om våld. Möjligheten att ge den våldsutsatta kvinnan ensam vårdnad interimistiskt finns redan i dag men används påfallande lite – vi behöver ta reda på varför.
Det är nu upp till regeringen att höja ambitionsnivån rejält. Statsrådet Camilla Waltersson Grönwalls engagemang för barns rättigheter är tydligt, och därför är jag hoppfull om att vi tillsammans kan göra ordentliga framsteg på det här området.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:
Kommer regeringen att lägga fram förslag till en lex Tintin, och kommer förslaget att innehålla de åtgärder Miljöpartiet efterlyser ovan?