Interpellation 2022/23:127 Åtgärder för att bryta segregationen

av Teresa Carvalho (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Segregationen är ett av våra största samhällsproblem. Det är en grogrund för låga skolresultat, skjutningar och arbetslöshet. Så skriver Liberalerna på sin hemsida. Regeringen skriver på sin hemsida att arbetet mot segregation handlar om att förbättra situationen i områden med socioekonomiska utmaningar och motverka strukturella orsaker till segregationen genom att skapa jämlika och jämställda uppväxt- och levnadsvillkor samt goda livschanser för alla. I allt detta instämmer jag till fullo.

Därför är det förbryllande och olyckligt att regeringen fullföljer nedläggningen av Delegationen mot segregation, Delmos, som de högerkonservativa partierna drev igenom i riksdagen förra året. Samma sak gäller investeringsstödet för byggandet av fler hyresrätter, som behövs för att rent fysiskt kunna bygga bort segregationen. Det är även anmärkningsvärt att regeringen skär ned på den aktiva arbetsmarknadspolitiken och vuxenutbildningen med miljardbelopp samtidigt som vi går in i lågkonjunktur, eftersom en av de mest uppenbara orsakerna till segregationen är att nyanlända inte i tillräckligt hög utsträckning har lyckats etablera sig på den svenska arbetsmarknaden.

Även om arbetslösheten är för hög bland utrikes födda, i synnerhet kvinnor, är det glädjande nog samtidigt så att sysselsättningen ökar. Regeringen skriver i sin budgetproposition att sysselsättningsgraden bland utrikes födda kvinnor är högre i Sverige jämfört med genomsnittet bland utrikes födda kvinnor inom EU, att sysselsättningsgraden bland utrikes födda har fortsatt öka första halvåret 2022 samt att sysselsättningsgraden för utrikes födda män var högre än för inrikes födda kvinnor första kvartalet 2022.

Dessvärre finns en stor risk för bakslag när nu arbetslösheten förväntas stiga nästa år samtidigt som regeringen väljer att kraftigt dra ned på resurserna till rustande arbetsmarknadsinsatser. Regeringen konstaterar följande i sin budgetproposition: ”I takt med att efterfrågan i ekonomin bedöms bli svagare väntas även läget på arbetsmarknaden bli sämre. Svagare efterfrågan på arbetskraft och stigande arbetslöshet innebär att personer med en svag anknytning till arbetsmarknaden drabbas särskilt hårt.”

Ökad arbetslöshet bland nyanlända kan förvärra segregationsproblematiken, särskilt i kombination med övriga ovan nämnda exempel på reformer som regeringen genomför.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson följande:

  1. Avser ministern att vidta några åtgärder för att bryta segregationen, och i så fall vilka?
  2. Givet att segregationens orsaker och konsekvenser berör flera politikområden, kommer regeringen att samordna arbetet inom Regeringskansliet för att bekämpa segregationen, och i så fall hur?