Motion till riksdagen
2022/23:844
av Helena Lindahl och Daniel Bäckström (båda C)

Polisens brottsbekämpande och förebyggande arbete på landsbygden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utveckla polisens brottsbekämpande och förebyggande arbete på landsbygden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Gängskjutningar, barn som värvas till att bli narkotikaförsäljare, oskyldiga kvinnor och barn som hamnar i skottlinjen i kriminella uppgörelser. Rubrikerna har under året speglat en verklighet som skrämmer oss alla. Idag finns en bred samsyn mellan partierna att våldet måste bekämpas och att brottslingarna ska bort från våra gator och torg.

För oss som verkar och lever vårt politiska liv i delar av Sverige där avstånden är stora finns också en annan verklighet. Bristen på polisiär närvaro är mycket stor. Sedan år 2000 har totalt 200 poliskontor och stationer försvunnit i landet, främst på lands­bygden, i Småortssverige. Även öppettiderna på många av våra lokala stationer är bristfälliga.

När ett inbrott sker i affären eller på verkstan, när diesel stulits från jordbrukare och entreprenörer eller när misshandel sker i hemmet finns inte alltid poliser i närområdet. Det kan i vissa fall vara 20 mil till närmaste patrull.

Kriminaliteten och brottslighetens mönster varierar påtagligt mellan stad och land. Därför måste också de polisiära åtgärderna, kompetensen och metoderna utformas så att de anpassas till sammanhangen. För oss är det tydligt att polisens brottsbekämpande och förebyggande arbete på landsbygden måste utvecklas. Vi vill se fler patrullerande poliser, återöppnande av poliskontor, bättre öppettider och fler mobila polisenheter.

Det finns vidare även ett behov av särskilda utredare, med fokus på och kompetens i fråga om brottslighet som är särskilt vanligt förekommande på landsbygden. Det kan röra sig om olika typer av stölder av exempelvis jordbruksutrustning och drivmedel. Andra landsbygdsbrott är vissa typer av bedrägerier, djurrättsrelaterad brottslighet och artskyddsbrott.

Många är vi som bor och verkar på landsbygden och i inlandet och som ibland känner otrygghet eftersom vi vet att om det händer något idag, kan det ta lång innan polisen kan komma och bistå. Så ska det inte få vara i ett rättssamhälle. På samma sätt som man ska kunna känna trygghet i staden ska man kunna känna trygghet på lands­bygden.

Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Helena Lindahl (C)

Daniel Bäckström (C)