Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att utveckla parkeringsarkar via ett pilotprojekt för Göteborgs södra skärgård och tillkännager detta för regeringen.
De södra öarna i Göteborgs skärgård är bilfria, och erbjuder allt från mysiga samhällen till helt obebodda öar. Öarna nås året runt med Styrsöbolagets båtar från Saltholmens färjeterminal eller Stenpiren i city. Den södra skärgården sträcker sig från Rivö i norr till Vrångö i söder. Vissa öar kommer du endast till under sommaren, om du inte har egen båt. Skärgården lever upp under sommaren då de ca 5 000 bofasta mångdubblas och båtarna avgår med mer täta turer.
Att bo i södra skärgården är trivsamt men också utmanande för dem som inte arbetar eller turistar på öarna. Ett stort problem för de boende på öarna är tillgången till parkeringsplatser på fastlandet. För att underlätta för de öboende bör det upprättas fler parkeringsplatser men även för att underlätta för sommargäster, hantverkare och besökare till de bofasta öborna.
Det finns begränsat med markutrymme för att bygga fler parkeringsplatser nära skärgårdsbåtarnas anlöp. Jag ser dock att begränsningen inte endast bör vara till att bygga parkeringar på land. Göteborgs stad har sedan 1991 haft en flytande parkeringsplats, P-Arken, som var placerad vid Skeppsbron men som sedan en tid har sin vistelse vid Lilla Bommen.
Att utveckla ett koncept liknande P-Arken för de boende i södra skärgården skulle ge möjlighet att lösa parkeringsproblematiken för samtliga aktuella bilister, likväl som att frigöra befintliga parkeringsplatser som öborna idag nyttjar.
Jag föreslår sålunda att det bör utredas om ett pilotprojekt för Göteborgs södra skärgård i syfte att utveckla parkeringsarkar kan genomföras. I samband med ett pilotprojekt för att utveckla konceptet P-Arken bör designen anpassas för att smälta in i skärgårdsmiljön. P-arkarnas utformning och deras design kan med fördel lämnas till lärosäten i Göteborg där arkitektur är en del i akademin. Behovet av att se över förutsättningarna utifrån lagstiftning som exempelvis plan- och bygglagen måste givetvis ingå i ett dylikt pilotprojekt. Lämpligt är också att projektet bedrivs i nära samarbete med de boende på öarna för att bland annat se över möjligheten till elbilpooler i syfte att minska behovet av att äga en egen bil likväl som att minska klimatpåverkan.
Jimmy Ståhl (SD) |
Dennis Dioukarev (SD) |