Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och tillkännager detta för regeringen.
Besöksnäringen är en starkt växande näring och i Sörmland, precis som i stora delar av landet i övrigt, är det landsbygdens besöksmål som lockar allt fler turister och skapar allt fler jobb. I det regionala utvecklingsarbetet finns en tydlig strategi för att ytterligare utveckla länet som besöksmål och redan syns goda resultat av satsningar som exempelvis ”Stolt mat i Sörmland” och olika kluster för försäljning av närodlade livsmedel.
Samtidigt hålls den entreprenöriella kraften tillbaka av begränsande förbud som inte bara hämmar svensk företagsamhet, utan även svensk konkurrens- och attraktionskraft som turistmål. Förbudet mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker hör dåtidens moralism och förbudsiver till och bör strykas till förmån för ett förhållningssätt till företagande som andas frihet, framtidstro och utvecklingsvilja. Det är dags att stärka landsbygdens affärsmöjligheter och människors valfrihet.
Allt fler mikrobryggerier, musterier, vinodlingar och destillerier etableras i Sverige. Det är en utveckling som bör tas tillvara, eftersom den bidrar till en levande landsbygd med såväl fler arbetstillfällen som en stärkt besöksnäring.
Dagens alkoholmonopol omöjliggör försäljning av de egna produkterna på gården, vilket skapar ett stort problem för de företag som tillverkar alkoholhaltiga drycker. Detta behöver ändras och de sörmländska och svenska företagarna behöver få samma möjlighet att sälja sina produkter i anslutning till produktionsstället som i övriga EU. Med färre förbud stärks landsbygdens frihet och därmed förmåga. Att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är därmed ett viktigt steg för att stärka företagsamheten på landsbygden och ta bort onödiga bromsklossar för utveckling utanför storstäderna.
Anna af Sillén (M) |
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |