Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur transparensen gällande skatter kan öka och tillkännager detta för regeringen.
Vad får vi för pengarna är frågan alla skattebetalare borde ställa sig; samtidigt skulle det i den bästa av världar inte behövas. Med full transparens i skattesystemet skulle förståelsen för finansieringen av välfärden öka samtidigt som kraven på hanteringen av skattemedlen skulle stärkas. Där är vi dock inte nu. Trots att skatterna har stor inverkan på människors ekonomi har de flesta en dålig uppfattning om skatternas omfattning. Det gör det i praktiken lättare för politiker att höja skatter när det i själva verket är prioriteringar och effektiviseringar som krävs.
Att stärka transparensen och synliggöra dolda skatter är angeläget. Liksom att tydliggöra vad som faktiskt är skatt. Ett exempel på bristande tydlighet är den så kallade allmänna löneavgiften som egentligen är en dold skatt som företagare betalar in som en del av arbetsgivaravgiften – drygt 10 % som går direkt till statskassan och som alltså inte är en del av avsättningen till pension eller sjuk- och föräldraförsäkringen som kommer arbetstagaren till del. Ska den allmänna löneavgiften ha ett existensberättigande ska den döpas om till skatt och få ett uttalat syfte.
Såväl lönebesked som skattedeklarationer bör användas för att informera skattebetalare om vilka skatter de betalar, hur stora de är och vad som är deras syfte. Ansvaret för ett tydliggörande av vad en individ betalar i skatt bör dock i första hand ligga på den som tar ut skatten. En stärkt medborgarservice av det här slaget bör med andra ord genomföras utan att det drabbar företag i form av en kostnad eller ökad administrations- och regelbörda.
Anna af Sillén (M) |
|