Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om musikskolan och tillkännager detta för regeringen.
Musik och rörelse gynnar barns och ungas utveckling samt har stor betydelse för lärande och kan användas som pedagogiskt verktyg. Musik används som ett verktyg för att uttrycka och förmedla känslor, tankar och upplevelser. Men det gynnar barnets utveckling både motoriskt och språkligt. Därför är det viktigt att musikskola kan erbjudas som en del i skolans undervisning eller i direkt anslutning till skoldagen.
Elever har inte längre möjlighet att gå ifrån skoltid för att genomföra musiklektion i alla kommuner då skolmyndigheternas nuvarande tolkning inte tillåter korta frekventa ledigheter. Skolmyndigheternas nuvarande tolkning är att det inte är förenligt med skollagen att medge en elev att generellt eller regelbundet gå ifrån ordinarie undervisning för att delta i en fritidsaktivitet.
Skolmyndigheterna och Kulturskolecentrum har gemensamt tagit fram en beskrivning av hur samverkan mellan skola och musikskola (kulturskolan) kan möjliggöra elevers deltagande inom ramen för bestämmelsen i skollagen. En möjlighet är samverkan kring schemaläggning så att elever får möjlighet att delta i musikskolans undervisning antingen precis före eller i direkt anslutning till skoldagens slut, alternativt under en längre rast.
I linje med detta vore det rimligt att fler skolor genom att framför allt samverka med kulturskolan vid schemaläggning möjliggöra för fler elever att delta i undervisning som anordnas av musik- eller kulturskola. Ändringar i skollagen kan också övervägas för att åstadkomma detta.
Azra Muranovic (S) |
Johanna Haraldsson (S) |
Carina Ödebrink (S) |
|