Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Systembolaget ska öppna små systembolag och tillkännager detta för regeringen.
Åtminstone sedan 1400-talet har svenska ledare på olika sätt infört olika typer av begränsningar av svenskarnas alkoholvanor. Redan 1494 utfärdade Sten Sture den äldre ett förbud mot att både bränna och sälja brännvin i Stockholm. Mellan 1917 och 1955 var starkölet förbjudet. 1919 infördes motbokssystemet och 1982 stängdes Systembolaget på lördagar.
De senaste trettio åren har vi dock bevittnat en del liberaliseringar av svensk alkohollagstiftning. 1991 öppnades exempelvis den första självbetjäningsbutiken på prov, men inte förrän 2014 hade alla butiker självbetjäning och så sent som 2001 återinfördes lördagsöppet på samtliga systembolag.
Min uppfattning är att Sverige nu behöver ta nästa steg för en anpassning till hur dagens samhälle ser ut. Systembolagens utformning idag är enhetliga butiker med ett likvärdigt sortiment i de flesta butiker. Detta bör kunna förändras utan att rucka på monopolet.
Genom att öppna mindre butiker med ett något mindre utbud än på de stora men med samma beställningssortiment, så kallade små systembolag, kommer man kunna öka tillgängligheten för alla som inte bor i större städer. En ökad tillgänglighet på mindre orter kommer minska bruket av illegal eller insmugglad alkohol, vilket sannolikt kommer leda till större skatteintäkter utan att konsumtionen ökar. Fler kommer också kunna ta cykeln eller gå till sitt systembolag, vilket minskar utsläppen.
Sammantaget menar jag att en möjlighet för Systembolaget att starta små systembolag på mindre orter kommer hjälpa bolaget att anpassa sig till dagens samhälle, där medborgarna kräver en allt högre service.
Pontus Andersson (SD) |
|