Vi ser att en generell kostnadsökning på el breder ut sig över Europa, och Sverige är inget undantag. Orsakerna är många men några av de avgörande faktorerna är en ökad energiförbrukning och nedmontering av planerbar energi.
För att klara den gröna omställningen krävs en högre produktionskapacitet, vilket också kräver långsiktiga åtgärder för att säkerställa en stabil och tillräcklig energiförsörjning. Detta går inte att lösa snabbt och kortsiktigt utan behöver ske genom dels en smartare och effektivare energianvändning, dels en utbyggd elproduktion.
För många hushåll kommer vintern att innebära höga energikostnader och oro för att kunna betala sina elräkningar. Därför bör privata hushåll uppmuntras till energieffektiviserande åtgärder genom att ROT-avdraget utvidgas till att även inkludera varor och material som ger energibesparingar. Detta bör utredas. Möjliga åtgärder som utredningen kan ha som utgångspunkt skulle kunna vara exempelvis tilläggsisolering av fastigheter, fönsterbyte och byte av vitvaror eller värmekällor.
Utöver de positiva effekter som en smartare energianvändning medför kan också tilläggas att det skapar arbetstillfällen. Den ekonomiska prognosen för de kommande åren är ansträngd och visar på högre arbetslöshet. Denna typ av åtgärd kan lindra den förväntade lågkonjunkturen.
Camilla Rinaldo Miller (KD) |
|