Motion till riksdagen
2022/23:595
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Tillgång till mobil, Ipad och dator för gängkriminella som har blivit dömda till sluten ungdomsvård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur brottsverktyg kan begränsas inom särskilda ungdomshem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15–17 år blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som ung­domarna avtjänar på speciella avdelningar på SiS särskilda ungdomshem, enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU). De kan då placeras på ett av SiS (Statens institutionsstyrelses) särskilda ungdomshem. Där ska de få vård och behandling för att de inte ska fortsätta att begå brott.

Varje år får cirka 30 000 barn och ungdomar vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Drygt 1 000 av dem kommer till något av SiS ungdoms­hem. 2019 var medelåldern för de placerade ungdomarna ca 16 år. Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kan ha begått bland annat rån, grov misshandel, mord, dråp, narkotikabrott och sexualbrott. De kan ha kopplingar till gängkriminalitet och organiserad brottslighet.

Barnkonventionen ger barn och unga rättigheter som man tidigare kanske inte haft. Många är självklart bra men en del kan vara direkt destruktiva och bidra till att ett kriminellt leverne för en ung person upprätthålls. Ett exempel på detta är att man får ha personliga statushöjande saker, mobiltelefon och tillgång till dator på ungdomshem där man är placerad genom LVU eller LSU. Detta gör att en ung person med koppling till gängkriminalitet eller annan organiserad brottslighet på ett relativt enkelt sätt skulle kunna fortsätta att upprätthålla den kriminella livsstilen och eventuellt planera rymningar etc.

Lagen behöver ses över så att det finns möjlighet att stoppa potentiella brottsverktyg på särskilda ungdomshem. Ungdomar som är dömda för grova brott och framförallt har kopplingar till gängkriminalitet/organiserad brottslighet ska inte ha tillgång till potentiella brottsverktyg eller statushöjande personliga saker under tiden de vistas på ett särskilt ungdomshem. Jag har tidigare motionerat i frågan 20/21 men anser att det är en hög­aktuell fråga.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)