Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige fortsatt ska vara en stark global röst genom att stå upp för principen om att avsätta 1 procent av BNI till bistånd samt att öka klimatbiståndet och tillkännager detta för regeringen.
En bättre värld, ett tryggare Sverige. Det hänger ihop. Den internationella solidariteten. Sverige har sedan FN tog beslut om hur länder ska kunna bidra till att lyfta människor ur fattigdom och förtryck stått upp för det. Sverige var också om inte först i världen så bland de första i världen att nå 0,7 % av BNI till bistånd. Vårt land har därutöver sedan 70-talet avsatt 1 % av vårt ekonomiska välmående (BNI) till bistånd. Det har gett Sverige en stark global röst för fred, frihet och mänskliga rättigheter. Det har gett Sverige möjligheter att bygga broar och förtroenden världen över.
Krig, konflikter och klimatförändringens effekter är det som driver ökade humanitära behov i världen. Här behövs ett starkt engagemang och världsledande internationellt bistånd. Sverige kan göra skillnad och andra kan lära av oss. Vi är ett land som sedan 70-talet stått upp för principen om 1 % av BNI till bistånd och vi är också det land i världen som när vårt bistånd utvärderas får högsta betyg.
Sverige behövs för internationell solidaritet. Vårt land ska bidra till fred och stå upp för folkrätten, för kvinnors och barns rättigheter, solidaritet, nedrustning, demokrati och jämställdhet. Sverige har en uppgift att öka respekten för de mänskliga rättigheterna, demokratin och den regelbaserade världsordningen. Inte minst påtagligt just nu med Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina. Sverige ska stötta Ukraina och se till att lindra nöd i Ukraina men också i andra delar av världen. Sverige ska också hjälpa andra länder att ställa om för att hantera ett förändrat klimat. Därför ska vi dubblera klimatbiståndet. För detta behöver Sverige hålla i principen om att avsätta 1 % av BNI till bistånd.
Svenskt bistånd kan tydligare bidra till att förhindra att människor tvingas på flykt. Detta genom att hantera grundorsakerna till det som driver ökade humanitära behov som krig och konflikter samt klimatförändringens effekter. Fattiga människors perspektiv och kvinnors och barns rättigheter ska vara i centrum.
Matilda Ernkrans (S) |
|