Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta initiativ till en gemensam nationell samling för att säkra kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården och tillkännager detta för regeringen.
Svensk sjukvård lever med en rekryteringskris som riskerar att bli än värre i framtiden. Flera av de problem vi upplever med vården i Blekinge kan härröras från svårigheterna att rekrytera och tillgången till rätt kompetens. Minskad tillgänglighet, patientsäkerhet och att omställningsarbetet mot nära vård går trögt är helt eller delvis konsekvenser av att det saknas rätt kompetens. Dagliga konsekvenser är att operationer skjuts upp och att arbetsmiljön för befintlig vårdpersonal blir lidande.
Att det är brist på kompetens gör det svårare att få resurserna att räcka till i sjukvården. Kostnaderna för inhyrd personal ökade första halvåret 2021 med 241 miljoner kronor jämfört med första halvåret 2020 – samtidigt ökade övriga personalkostnader också rejält.
Ibland finns det rätt kompetens men regionerna har svårt att konkurrera med andra vårdgivare och i vissa fall är kompetensen en bristvara. 2025 beräknas det saknas drygt 11 000 specialistsjuksköterskor, 1 300 barnmorskor och 2 400 biomedicinska analytiker om ingenting görs. På läkarsidan uppger 70 procent av alla arbetsgivare att det saknas kompetens men samtidigt ser vi stora regionala skillnader i kompetensförsörjningen.
Ingen region löser frågan om kompetensbrist inom sjukvården själv. Det krävs en nationell samling som tar ett större grepp om frågan för att radera de regionala skillnaderna. Stopp för hyrpersonal och andra åtgärder kräver extra stöd för hårt drabbade regioner.
Heléne Björklund (S) |
Annette Rydell (S) |