Hälso- och sjukvården står inför många och stora utmaningar, vilket inte minst har uppmärksammats i samband med coronapandemin. För att säkra tillgången till en jämlik och jämställd vård i hela landet är de digitala lösningarna en viktig faktor. Allt från digitala vårdbesök till sjukvård med AI-teknik.
För att öka tillgången till hälsodata behövs en nationell digital infrastruktur som kan användas av flera. Nationella standarder behöver utvecklas för att öka samordningen inom Sverige men även internationellt. Syftet är att öka patientsäkerheten, bedriva mer patientcentrerad vård samt ge bättre förutsättningar för att utveckla och förbättra medicinska behandlingar, arbetssätt och hälsofrämjande preventiva insatser. Även den hälso- och sjukvård som bedrivs av kommunerna måste ingå i den nationella digitala infrastrukturen.
I dag saknas det regler som säkerställer att samtliga aktörer som berörs av hälso- och sjukvårdslagen omfattas av en nationell digital infrastruktur. Både offentliga och privata vårdgivare måste ingå i regelverket. En digital infrastruktur är även nödvändig för att uppföljning av hälsodata och forskning ska kunna bedrivas.
Estland är ett föregångsland när det gäller digitalisering av sjukvården. Sverige har mycket att lära sig av sin baltiska granne som började bygga upp sin it-infrastruktur under tidigt 1990-tal. Vi kan dra nytta av deras erfarenheter för att säkra en nationell digital infrastruktur för hälsodata. Estland kan idag erbjuda sina medborgare en mer personlig vård än tidigare och den är av god kvalitet med användarvänliga tjänster.
Mathias Tegnér (S) |
|