Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sanktioner mot kommuner som vägrar ta emot kvotflyktingar, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Sverige har hittills tagit emot ungefär 5 000 flyktingar om året via så kallad vidarebosättning, även kallat kvotflyktingar. Kvotflyktingar tillhör de allra mest sårbara. De väljs ut av Migrationsverket tillsammans med UNHCR, och får när de fått beslut en trygg resa till Sverige och erhåller permanent uppehållstillstånd.
Systemet bygger på att Migrationsverket placerar flyktingarna i kommunerna. En fördelning ska göras så att kommunerna får planeringsförutsättningar och så att kommunerna också får likvärdiga förutsättningar genom en jämn fördelning.
Det har dock förekommit att kommuner som fått besked om att de ska ta emot kvotflyktingar har vägrat att göra det. Staffanstorps kommun vägrade att ta emot en syrisk familj som anlände till flygplatsen på Sturup. Familjen fick istället tas emot av Vellinge kommun.
Att kommuner i Sverige öppet trotsar svensk lag genom medvetna politiska beslut är mycket oroande. I dagsläget finns ingen sanktion från staten att vidta mot kommuner som trotsar lagen på ett sådant sätt som i fallet med Staffanstorp och den syriska familjen. Den möjligheten borde införas, och det borde riksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening.
Rasmus Ling (MP) |
Annika Hirvonen (MP) |
Ulrika Westerlund (MP) |
|