Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta införandet av en nationell äldreombudsman och tillkännager detta för regeringen.
Det är egentligen inget som man borde behöva säga, men ändå finns ett behov: Äldre personers rättigheter är mänskliga rättigheter och återkommande framkommer det nya exempel där man blundar för en dåligt skött behandling av äldre. Människor som har byggt upp vårt samhälle och möjliggjort alla framsteg eller prestationer som generationer efter dem lyckats med.
Många seniorer i Sverige har det förhållandevis bra men långt ifrån alla. Därtill vet vi att de olika förutsättningarna för en värdig tillvaro eller för en god vård och omsorg skiljer sig åt beroende på var i landet man råkar bo. Det är dels viktigt att äldre invånare inte bara blir sedda och bemöts med den värdighet de är värda efter ett långt liv, utan även att de ses som den resurs och tillgång i samhället som de är inte minst med utgångspunkt från sina erfarenheter och sin kunskap.
Trots att samtliga strävar efter att en gång själva bli seniora medborgare ser vi hur politiker återkommande har misslyckats med att skapa de goda villkor som behövs inom exempelvis äldreomsorgens kompetens och bemanning. Mot bakgrund av detta har det också från flera kommuners sida tillsatts en särskild äldreombudsman med syftet att tillvarata de äldre kommuninvånarnas intressen. I synnerhet då vår vardag förändras snabbt har detta också kommit att bli ett välkommet inslag för att också få stöd i det digitala samhället. Beslut som omfattar äldres situation fattas dock som bekant inte bara på kommunal eller regional nivå. Det krävs därför ett omfattande arbete från politikens sida för att lyssna till de behov som uppstår ur ett nationellt perspektiv. Slutsatser som dras från kommunala äldreombudsmän eller andra instanser där dessa frågor lyfts kan genom en nationell äldreombudsman samlas för att det enklare ska gå att föreslå nödvändiga förändringar till politiken. Vidare kan denna fungera som remissinstans för att inför beslut eller utredningar kunna främja goda levnadsförhållanden för den äldre befolkningen.
I Sverige finns det idag en barnombudsman och en diskrimineringsombudsman men ingen äldreombudsman, trots att äldre är att betrakta som en av de mest utsatta grupperna i samhället. Det finns ett tydligt behov av någon som tillvaratar äldres intressen avseende exempelvis medborgarinflytande, trygghet, fysisk och psykisk hälsa samt tillgången till en god vård och omsorg. Mot bakgrund av detta bör det införas en nationell äldreombudsman.
Markus Wiechel (SD) |
|