Motion till riksdagen
2022/23:302
av Stefan Olsson (M)

Introduktionsutbildning i svensk historia för invandrare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utöka introduktionsutbildningen för invandrare med undervisning i svensk historia och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att lära sig det svenska språket är det enskilt viktigaste en invandrare kan göra för att bli integrerad i det svenska samhället, men därtill hjälper det mycket också om man får kunskap om svensk historia. Historien utgör en kulturell referensram och kännedom om händelser i det svenska folkets förflutna är något som underlättar för den som vill lära känna och förstå svenskarna.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har inom ramen för det så kallade Tidöavtalet aviserat att regeringen har för avsikt att tillsätta en utredning som ska se över den introducerande utbildning som finns för asylsökande och övriga nyanlända. Utredningen ska ”lämna förslag på en nationell läroplan för den kommunala samhällsorienteringen för nyanlända där ökad tonvikt ska läggas vid jämställdhet, kvinnors rättigheter, religionsfrihet och samhällets övriga grundvärder­ingar”.

Ambitionen är att alla som invandrat till Sverige ska få en mer omfattande utbildning i hur det svenska samhället fungerar, som inte bara inkluderar kunskap i det svenska språket. Denna ambition är mycket lovvärd men bör utökas ytterligare med undervisning i svensk historia.

Det finns givetvis redan idag möjlighet för vuxna att läsa historia inom den reguljära vuxenutbildningen. Men det handlar då om ämnet historia i sig och inte nödvändigtvis svensk historia. Så varför är det till fördel att kunna just Sveriges historia?

Det är för att händelser i det förflutna förklarar varför Sverige ser ut på ett visst sätt och varför svenskarna är på ett visst sätt. Varje land och folk har sina karaktäristiska drag.

Ett sätt att lära känna en annan människa är att fråga henne var hon kommer ifrån och hur hennes liv har sett ut. Det förhåller sig på samma sätt när man ska lära känna en grupp av människor och därför även ett helt folk.

Vidare är det nödvändigt att känna till viktiga händelser i ett folks historia för att veta vad de refererar till i vardagliga sammanhang. Alla som är uppväxta i Sverige känner till de viktigaste händelserna som exempelvis Gustav Vasas revolt mot Kristian II eller Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen. Men för den som är född i ett annat land är detta helt okända berättelser.

Riksdagen bör därför uppmana regeringen att i utredningsuppdraget för en ny introduktionsutbildning för invandrare inkludera undervisning i svensk historia.

 

 

Stefan Olsson (M)