Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur villkoren för tvillingföräldrar i samband med föräldraledighet kan förbättras och tillkännager detta för regeringen.
Att bli förälder är ofta en fantastisk men också en krävande uppgift. I Sverige har vi en generös föräldraförsäkring som ger föräldrar möjlighet att ta hand om och knyta an till sina barn på heltid. För en person som får ett barn ges totalt 480 dagar med föräldrapenning till föräldrarna, varav 390 dagar är på sjukpenninggrundande nivå och 180 dagar är på lägstanivå. Får föräldrarna barn tätt inpå varandra får de fortfarande 480 dagar per barn. För de som däremot får två barn vid samma tillfälle, det vill säga tvillingar, ges dock endast totalt 480 + 180 dagar. Av de extra 180 dagarna som tvillingföräldrar ges är endast 90 dagar på sjukpenninggrundande nivå medan de övriga extra 90 dagarna är på lägstanivå. Det innebär att även om man, vid de fall man är två föräldrar, har möjlighet att ta ut föräldrapenning för varsitt barn så räcker inte dagarna särskilt länge.
Att få tvillingar innebär att få två barn på samma gång. Två barn som ska tas om hand. Många tvillingföräldrar vittnar om utmaningarna att vara ensam föräldraledig med båda barnen. Utmaning att räcka till. En tvillinggraviditet medför dessutom förhöjda risker. Dels för den gravidas mående, dels för komplikationer för barnen. Ungefär hälften av alla tvillingar föds för tidigt. I utredningen Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn (SOU 2017:101) konstateras att en tvillinggraviditet innebär högre risk för medicinska komplikationer, vilket kan innebära att den gravida behöver ta ut föräldrapenning innan födseln. Utredningen konstaterar vidare att risken för tidig födsel kan medföra komplikationer som gör att barnen har behov att vara hemma med en förälder längre tid än annars. Det bör därför i högre grad vara möjligt för föräldrar att vara föräldraledig med varsitt barn. I likhet med utredningens förslag bör det även vara möjligt att överlåta föräldrapenning till tredje part då olika familjer ser olika ut, både vad gäller antalet föräldrar och möjligheten att vara föräldraledig.
För att ge alla föräldrar och barn lika förutsättningar bör man se över möjligheten att öka antalet dagar med föräldrapenning på sjukpenninggrundande nivå för tvillingföräldrar.
Alexandra Völker (S) |
|