Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att avskaffa plastpåseskatten och tillkännager detta för regeringen.
Som en följd av januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna infördes i maj 2020 en skatt på svenska plastbärkassar. Skatten tar inte hänsyn till hur påsen är tillverkad, vilket betyder att även återvunna miljökassar och helt komposterbara kassar tillverkade av enbart förnybar råvara omfattas av skatten. Andra typer av plastpåsar, till exempel de som bröd ofta kommer i, är fria från plastskatt. Även avfallspåsar på rulle, ofta importerade och gjorda av fossil plast, är skattebefriade, liksom fryspåsar, blixtlåspåsar och sopsäckar.
Syftet med skatten sas vara att minska mängden förpackningar och förpackningsavfall, vilket skulle leda till lägre resursförbrukning och mindre nedskräpning. Man hänvisade också till implementeringen av EU-direktivet om minskad användning av plastbärkassar från 2015, trots att direktivet redan var implementerat i Sverige.
Stark kritik har riktats mot skatten. Många har påtalat att klimateffekten inte är bevisad, att plastpåsar som säljs i Sverige i ytterst ringa grad bidrar till nedskräpning och spridning av mikroplaster samt att den kraftigt ökade användningen av plastpåsar på rulle samt de tyngre och mer platskrävande papperspåsarna istället leder till sämre resursförbrukning och fler transporter med högre utsläpp som följd. Utöver det har plastpåseskatten nästan helt utraderat en svensk miljöanpassad plastbärkasse, tvingat företag att säga upp personal och att flytta produktion utomlands.
Plastpåseskatten är kontraproduktiv ur alla perspektiv och borde aldrig ha införts.
Med anledning av detta bör det utredas hur plastpåseskatten snarast möjligt kan avskaffas.
Angelica Lundberg (SD) |
|