Motion till riksdagen
2022/23:2351
av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2022/23:72 EU:s nya tågpassagerarförordning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med lagförslag som begränsar tillämpningen av artikel 19 punkt 10 om force majeure i fråga om kortväga resor i så stor utsträckning som möjligt och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förbättrade tågresenärsrättigheter bör innehålla samma rättigheter som flygresenärer har med återbetalning av biljetten eller prisnedsättning inom 7 dagar, inte 30 dagar vid inställda eller försenade tåg som nu gäller för tågresenärer, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Regeringen har i propositionen föreslagit lagändringar med anledning av den nya tåg­passagerarförordning som Europaparlamentet och rådet antog 2021 om rättigheter och skyldigheter för resenärer. I regeringens förslag ingår bl.a. att undantag införs från resenärens rätt till prisavdrag om en försening beror på en extraordinär händelse såsom extrema väderförhållanden eller en större folkhälsokris.

Flera delar i förordningen förbättrar rättigheter för resenärer, vilket är positivt. Vissa delar i propositionen är dock bristfälliga och innebär dåliga rättigheter för resenärer. Tillräckligt har inte heller gjorts från regeringen då förordningen hanteras för att öka tågresenärers rättigheter till godtagbar nivå. Förslaget om undantag från resenärers rätt till prisavdrag på grund av force majeure vid extraordinär händelse riskerar att utan definition tänja på rätten till ersättning för tågresenärer. Det är självklart rimligt att exempelvis en naturkatastrof räknas som extraordinär. Men att extrema väderförhållan­den utan vidare definition, beskrivning eller gradering ska gå under begreppet force majeure och undantas från ersättning till resenärer vid förseningar, det fungerar dåligt. Det händer ofta numera att trafikbolag ställer in avgångar och förseningar är frekventa, på grund av exempelvis hård vind med regn eller snö. Inte sällan kallas snöväder både av trafikbolag och i samhällsdebatten för extremväder. Om resenärer inte ges kompensa­tion för extra utgifter m.m. vid förseningar på grund av exempelvis snöväder, kommer väldigt många att förlora pengar på resor som blir försenade eller inte kan genomföras. Det vore som att vid köp av en tvättmaskin som går sönder precis efter köpet inte ha någon garanti. 

Regeringsförslaget borde innehålla förstärkta rättigheter för tågresenärer likt de rättigheter som flygresenärer har, att återbetalning av biljetten eller prisnedsättning ska kunna ske inom 7 dagar, vilket gäller flyg, inte 30 dagar som nu gäller för tåg. Vill man gynna tågresor som ett bra sätt att resa måste resenärsrättigheterna också vara goda och inte sämre än flygresenärers rättigheter.

 

 

Mikael Eskilandersson (SD)

Angelica Lundberg (SD)

Roger Hedlund (SD)

Martin Westmont (SD)