Väktare är en yrkesroll för den person som är anställd av ett auktoriserat bevakningsföretag för att utföra bland annat bevakningsuppdrag, trygghetshöjande verksamhet samt förebyggande av bränder, brott och andra olyckor. Väktare har blivit ett vanligt inslag i vardagen, med flera olika former av uppdrag, däribland receptionstjänst, butikskontrollant, trygghetsbevakning, värdetransporter osv.
Arbetet sker året om under dygnets alla timmar och präglas vanligtvis av ensamarbete. Att bli utsatt för olika former av konflikter i tjänsten är förekommande, både avseende hot och våld. Kombinationen av att arbeta ensam och att man förväntas att agera i hotfulla situationer ökar utsattheten i arbetet.
Under 2020 och början av 2021 har det förekommit flera fall där väktare blivit grovt misshandlade av en eller flera personer. Exempel med rubriker från några av tidningsartiklarna: Aftonbladet 11 november 2020, ”Väktare misshandlade av ungdomar”, Expressen 8 mars 2020, ”Väktare slagen och knäad i ansiktet – en man jagas”, och så vidare.
Den 9:e februari 2021 kunde man exempelvis läsa på SVT hur en väktare blivit påkörd av en misstänkt biltjuv på Södermalm i Stockholm.
Kriminella uppfattar väktare som ett störande moment i deras verksamhet och det finns flera fall där bevakningspersonal har blivit misshandlade eller fått sina fordon förstörda för att de har befunnit sig i vissa så kallade utanförskapsområden.
Den grova brottsligheten slår mot hela samhället och den typ av trakasserier, hot och våld som vi sett mot så kallad blåljuspersonal drabbar även väktare. Dock är det en arbetsgrupp som lätt missas i debatten.
Jag anser därmed att regeringen bör överväga att utreda särskilda insatser för att höja tryggheten för väktare och annan bevakningspersonal samt överväga att utreda åtgärder för att säkerställa en god arbetsmiljö oavsett tjänsteställe.
Fredrik Lindahl (SD) |
|