Att arbeta förebyggande är avgörande för att förhindra att unga hamnar snett och dras in i kriminalitet. Det är ett samlat ansvar som behöver ske genom samverkan mellan en rad olika aktörer. Då krävs det både ett aktivt föräldraansvar, tillgång till en bra skola, trygga bostadsmiljöer och möjlighet till ett nära arbete med socialtjänst och polis.
Även om socialtjänstens arbete idag fokuserar på ett förebyggande arbete finns det i vissa fall en misstänksamhet och låg tilltro till hur socialtjänsten arbetar. Att öka tilltron är därför avgörande för att arbetet ska kunna fungera just förebyggande.
Att koppla samman familjer och etablera en relation med socialtjänsten tidigare via andra kontaktpunkter där tilltron är högre, såsom exempelvis mödravård och barnhälsovård, skulle kunna bidra relationsskapande och på längre sikt också öka tilltron och också våga be snabbare om hjälp och stöd om man upplever att ens barn hamnar på glid.
Det är ett stort problem att socialtjänsten idag inte kan arbeta myndighetsövergripande. Det finns ett flertal kända fall där socialtjänst vetat om information om brottslig verksamhet men inte kunnat delge denna med annan myndighet. Den har först kommit fram när ett brott har begåtts. Ett tragiskt sådant exempel var polismordet i Biskopsgården förra sommaren. Om kontaktpersonerna kunde få möjlighet att arbeta myndighetsövergripande och delge information tidigt skulle det förebyggande arbetet mot ungdomskriminalitet bli mycket bättre.
Amalia Rud Pedersen (S) |
Gunilla Carlsson (S) |