Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en höjning av gränsen för tillståndsplikt enligt miljöprövningsförordningen avseende biogasanläggningar och tillkännager detta för regeringen.
Biogas är en klimatsmart produkt som produceras ur olika sorters avfall från hushåll, industrier och gårdar. Totalt fanns det 281 anläggningar som tillverkade biogas i Sverige under 2021 och dessa producerade sammanlagt 2,3 TWh. Biogasen har ett brett användningsområde och används framför allt till elproduktion, kraftvärme och fordonsgas, vilket innebär att beroendet av fossila energikällor minskar.
Användningen av biogas i Sverige har ökat med 145 procent sedan 2015, men drygt hälften av den använda gasen importeras ifrån Danmark via gasnätet. Det finns alltså en väsentligt högre efterfrågan på biogas i Sverige än vad som idag tillverkas. Samtidigt finns det väldigt goda förutsättningar att utöka den inhemska produktionen eftersom tillgången på substrat är god. Det som begränsar utbyggnaden idag är inte efterfrågan eller tillgång på substrat utan det gällande regelverket. Framför allt finns det en stor potential för nya och större anläggningar på jordbrukssidan.
Miljöprövningsförordningen anger att en biogasanläggning som producerar mer än 3 GWh per år är tillståndspliktig. Detta är en mycket lågt satt gräns som motsvarar omkring 20 000 ton gödsel. Gränsen är låg både i förhållande till den egna gödselproduktionen på större gårdar och när flera gårdar går samman om en gemensam biogasanläggning. Eftersom regelverket dels påverkar storleken på de anläggningar som byggs, dels bidrar till att många drar sig för att över huvud taget bygga, så finns det anledning att göra en översyn.
Nuvarande gränsvärden för tillståndsplikt enligt Miljöprövningsförordningen gällande biogasanläggningar behöver höjas. Därför behöver en utredning tillsättas i syfte att ta fram nya gränsvärden, vilka antingen kan gälla själva produktionen eller mängden substrat. Siffror som har nämnts ifrån branschen och som kan fungera som en rimlig utgångspunkt vid en utredning har varit 15 GWh respektive 100 000 ton substrat. Därmed skulle svensk biogasproduktion ges betydligt bättre förutsättningar att växa.
Christofer Bergenblock (C) |
|