Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning i syfte att föreslå åtgärder för att minska förekomsten av invasiva djurarter i den svenska naturen och tillkännager detta för regeringen.
Villaägare runt om i landet får sina gräsmattor och planteringar uppbökade av vildsvin. I några fall har grannar gått samman för att hålla utkik och störa vildsvinen när de närmar sig. Det är ett oklart läge när skyddsjakt får bedrivas och kommuners regelverk krockar med länsstyrelsernas. I kläm mellan regelverken står villaägarna och bostadsrättsföreningarna och kan bara se på när närmiljön förstörs. På vissa håll har dessutom rädslan för att röra sig i skog och mark gjort att ungdomar och andra inte vågar sig ut. Det är ingen underdrift att säga att vildsvinen förpestar tillvaron för allt fler.
För jordbruket, som dessutom ska förse hem och hushåll med mat, är situationen inte sällan mycket allvarlig. På sina håll är det omöjligt att bedriva jordbruk eftersom vildsvinen förstör skörden totalt. Men även dovhjort har kommit att bli ett allvarligt problem med samma konsekvenser för jordbruket: förstörda skördar. I slutändan är det befolkningen som drabbas brett när svenskt jordbruk inte kan producera mat till borden.
Även problem med kanadagås kan lyftas. På 1930-talet skedde de första utplanteringarna av kanadagås i Sverige och sedan dess har den ökat kraftigt i antal. Inga exakta siffror över antal häckande par finns, men det rör sig om åtminstone 10 000–20 000 par. Från olika håll rapporteras om ökande skador på gröda. Det förekommer också problem i parker och vid sjöar där gässen förorenar genom sin spillning.
Problemet är brett och i grunden handlar det om att invasiva djurarter har fått fäste i den svenska naturen. En utredning bör tillsättas som får i uppgift att sammanställa problembilden och föreslå åtgärder för att begränsa förekomsten av invasiva djurarter.
Anders Ådahl (C) |
|