Motion till riksdagen
2022/23:1577
av Ingemar Kihlström (KD)

Utredning av förutsättningarna för att utöka rotavdraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att utöka rotavdraget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Införande av ett rotavdrag för arbetskostnader i samband med hantverkstjänster och renoveringar av egen fastighet var en lyckosam reform som motverkade svartarbete och ekonomisk brottslighet. Reformen främjade efterfrågan på hantverkstjänster, skapade ökade skatteintäkter samt gjorde att privatpersoner i stor grad anlitade vita hantverkstjänster istället för svarta tjänster för att renovera och reparera sina fastigheter.

Vita jobb är jobb där den som utför arbetet är försäkrad, får pensionen inbetald, erhåller en avtalsenlig lön och arbetar i en säker arbetsmiljö, allt sådant som den som jobbar svart saknar. Dessutom främjar rotavdraget nya jobb hos små och medelstora företag. Tyvärr valde den socialdemokratiska regeringen att försämra den ursprungliga nivån på rotavdrag på 50 % av arbetskostnaden upp till ett maxbelopp på 50 000 kr, till att avdragsnivån nu istället är 30 % av arbetskostnaden.

Resultatet av det försämrade rotavdraget är, förutom en försämrad möjlighet och ekonomi vad gäller renovering och ekonomi för enskilda fastighetsägare, att risken ökar för en återgång till en utökad användning av svart arbetskraft för hantverkstjänster för privatfastigheter med negativa effekter både för arbetstagare och företag.

Svart arbetskraft leder dessutom till minskade skatteintäkter.

En återställning till ett 50 % rotavdrag för fastighetsrelaterade arbetskostnader för hantverkstjänster motverkar en utveckling där svartarbeten ökar igen och kommer också att stimulera efterfrågan på hantverkstjänster i den osäkra konjunktur som nu råder.

Alla har något att vinna på en sund byggbransch, människor kan få hjälp med renoveringar till en lägre kostnad, företagen får rättvisa förutsättningar utan osund konkurrens, medarbetarna får en säker arbetsmiljö med försäkringar, pension samt en avtalsenlig lön och samhället får ökade skatteintäkter till vård, skola och omsorg.

Att begränsa en i grunden god reform är inte rimligt och man bör därför utreda förutsättningarna för att utöka rotavdraget till ursprunglig nivå.

 

 

Ingemar Kihlström (KD)