71 procent av svenskarna vill, enligt en Sifoundersökning detta år, inte kvotera föräldraledigheten. Trots detta vill en majoritet av de politiska partierna i riksdagen kvotera mer. Kristdemokraterna är dock en pålitlig röst för uppfattningen att föräldrarna vet bäst hur ledigheten ska fördelas. Varje familj har ett unikt livspussel att lägga, därför ska politiken stötta, inte styra.
Att låsa inne och kvotera föräldraförsäkringen har varit viktigt för den förra, så kallade, feministiska regeringen. Detta trots att en bärande del i sann jämställdhet är friheten att göra egna livsval och att respekteras för detta, vilket därmed inkluderar rätten att själv välja på vilket sätt man som förälder vill prioritera sitt liv utifrån sin situation och sina förutsättningar. Barn utvecklas, mognar och mår bra i den lilla gemenskapen som en familj utgör. Här får barn möta den kravlösa kärleken och de kärleksfulla kraven. I familjen möts barnets behov av att bli sedd och älskad.
Forskningen visar att det tar tid att utveckla en trygg anknytning mellan förälder och barn och att det är under barnets första tre år som behovet av föräldrarna är som allra störst. Kristdemokraterna vill ge fler valmöjligheter för familjer att välja den livsstil i allmänhet och den barnomsorgsform i synnerhet som passar dem och deras barn bäst. Möjliggöra för de föräldrar som önskar detta att få tillbringa mer tid med sina barn. Därför behöver barnfamiljernas möjligheter till flexibla val öka, inte begränsas ytterligare. Föräldraskapet ska uppvärderas. Därför är det viktigt med en generös men samtidigt flexibel föräldraförsäkring.
Föräldraförsäkringen är individualiserad. Föräldrarna har rätt till hälften av dagarna vardera. På så sätt poängteras föräldrarnas betydelse för barnet och båda föräldrarna ges möjlighet till en nära kontakt med sitt barn. Detta är vi kristdemokrater mycket positiva till. Men, insikten om att föräldraskapet är ett gemensamt åtagande är frånvarande i dagens utformning och därför saknas rätten för föräldrarna att själva få avgöra om och hur dagarna sedan ska överlåtas och användas. Ju mer fyrkantiga system som skapas, desto sämre passar de olika familjer. Det är också därför som vi motsätter oss kvotering av föräldraförsäkringen. De tre kvoterade månaderna innebär nämligen i praktiken ett förbud för föräldrarna att överlåta dagar till varandra för dessa månader. Eftersom vi ser föräldraskapet som ett gemensamt åtagande, och föräldrar vet bäst vad som passar den egna familjen och det egna barnet, vill vi därför ta bort kvoteringen helt.
Det är uppenbart att de egna val som vanliga familjer gör inte duger. Det är även tydligt att kvoteringsförespråkarna ogillar att familjer prioriterar olika. Men, familjer ser olika ut och barns behov skiljer sig åt. Familjer har därtill olika förutsättningar och önskningar. Ju mer fyrkantiga system som skapas, desto sämre passar dessa system olika familjer och deras livspussel. Det skapar stress och oro, vilket kan leda till ökade sjukskrivningar. Kristdemokraterna säger nej till tvångskvotering, och vill istället göra föräldraförsäkringen mer flexibel så att den passar fler familjer.
Hans Eklind (KD) |
|