Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda införandet av avancerad specialistsjuksköterska på nationell basis och tillkännager detta för regeringen.
Svensk sjukvård brottas med långa väntetider och bristande kontinuitet. Sjuksköterskan med sin unika profession som omvårdnadsspecialist intar en nyckelroll. En stor del av de väntetider som uppstått beror på att det saknas sjuksköterskor för att bemanna de vårdplatser som behövs för omvårdnaden av de patienter som vårdas i samband med operationer och annan behandling.
Det råder alltså sjuksköterskebrist, trots ett rekordstort antal utbildade sjuksköterskor. Det är därför av stor vikt att se över sjuksköterskors arbetssituation, så att inte kompetenta medarbetare lämnar yrket. Många påtalar behovet av attraktiva karriärvägar, med olika möjliga utvecklingsvägar, men också att den som skaffat sig en specialistutbildning får omsätta sina specialistkunskaper i praktiken och inte sätts på en vanlig schemarad.
Coronakommissionens utredning visar på stora brister inom svensk sjukvård, bland annat behov av ökad tillgänglighet och minskade väntetider för bedömning och behandling. Inom den kommunala sjukvården bedöms det behövas fler sjuksköterskor för att multisjuka äldre patienter och personer med långvarig sjukdom ska få tillgång till mer jämlik vård med bättre kontinuitet.
Avancerade specialistsjuksköterskor, det vill säga en ytterligare specialisering hos en redan specialistutbildad sjuksköterska, finns i flera länder. Internationell forskning visar att avancerade specialistsjuksköterskor bidrar till bättre vårdkvalitet och kontinuitet, förkortar vårdförloppet och gör vården mer jämlik och lättillgänglig. Funktionen har också visat sig vara kostnadseffektiv och ökar samtidigt patienternas självständighet, tillfredsställelse och följsamhet samt skapar trygghet.
International Council of Nurses (INC), sjuksköterskornas internationella organisation, beskriver dels en funktion med fördjupning inom ett visst ämnesområde, exempelvis diabetes eller onkologi, där den avancerade specialistsjuksköterskan genom sin kunskap kan utveckla specialistvården och fungera som konsult för kollegor. Dels en funktion med bredare fördjupning inom olika typer av hälso- och sjukvård, där den avancerade specialistsjuksköterskan kan arbeta självständigt med bedömning, diagnostisering och behandling inom exempelvis kommunal hälso- och sjukvård och öppenvård.
I Sverige finns avancerade specialistsjuksköterskor i liten skala inom exempelvis kirurgi och primärvård, med goda erfarenheter. Med avancerade specialistsjuksköterskor i primärvård, äldrevård och akutsjukvård skulle vård i större omfattning kunna ges på rätt nivå och resurser utnyttjas optimalt.
Gudrun Brunegård (KD) |
|