Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för ökade möjligheter att genomföra värnplikts- och civilpliktsutbildningar i Stockholms- och Mälardalsregionen och tillkännager detta för regeringen.
Sverige ska ha ett eget trovärdigt totalförsvar som klarar av att försvara vår territoriella integritet, våra grundläggande värden samt vår demokrati. Detta bidrar till stabilitet i närområdet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har brutit en lång tids nedskärningar i försvaret genom ett nytt partiöverskridande försvarsbeslut som steg för steg stärker vår förmåga, både vad gäller det militära försvaret och det civila. Anslagen till det militära försvaret ska öka till motsvarande två procent av BNP så fort det är praktiskt möjligt, för att stärka vår försvarsförmåga.
Den återaktiverade värnplikten är en viktig del av detta. Därmed återuppbyggs mönstringen, antalet regementen blir fler och unga kan göra värnplikt. Det är bra, men det räcker inte. Framtiden präglas av osäkerhet. Säkerhetsläget har snabbt förändrats under det senaste året och återigen har vi en väpnad konflikt på vår kontinent. Det finns risker både inom och utanför våra gränser. Varje generation måste lära sig bemöta risker, även i sitt närområde. Samtidigt finns en längtan efter gemensamma projekt, efter samhörighet, trygghet och efter ett samhällsbygge som utförs tillsammans.
Bland kommunerna märks nya eller återtagna uppdrag gällande exempelvis risk- och sårbarhetsanalyser, nödvattenplaner, skyddsrumsplaner samt roll i totalförsvaret. Det handlar både om kunskaper och färdigheter i militärt försvar och om att kunna utföra samhällsbärande arbetsuppgifter.
Tyvärr är det fortfarande för få som utför värnplikten, de samhällsbärande arbetsuppgifterna får inte underskattas. En modern värnplikt och civilplikt som byggs upp i ett sammanhang kan vara den hörnsten som krävs för möjliga framtida utmaningar, för att gemensamt kunna säkra och försvara vårt land, på kort och lång sikt. Det är nödvändigt att förändra och utveckla vårt sätt att säkerställa kunskaper hos unga.
Beredskap, kunskap och möjligheter att kunna hantera kriser måste stå i paritet med Sveriges geografiska behov. Stockholms- och Mälardalsregionen är en del av Sverige som står för närmare hälften av Sveriges befolkning, sysselsättning och BNP samt genererar mer än hälften av tillväxten i hela landet. Östra Mellansverige fungerar som en gemensam marknad för arbete, utbildning och bostäder, vilket ger en mångfald av möjligheter och kvaliteter för människor och företag. Stockholm-Mälarregionen växer, blir allt viktigare för hela Sveriges utveckling och konkurrenskraft samt är ett nav i Norden.
Var värnplikts- och civilpliktsutbildningarna förläggs måste alltid i första hand beslutas utifrån en analys av var i landet behoven finns. En fortsatt utbyggnad av totalförsvaret borde dock leda till att även Stockholm-Mälarregionen tillförs fler värnplikts- och civilpliktsutbildningar.
Ingela Nylund Watz (S) |
Alexandra Völker (S) |
Anna Vikström (S) |
Azadeh Rojhan (S) |
Leif Nysmed (S) |
Mathias Tegnér (S) |
Serkan Köse (S) |
Åsa Westlund (S) |