Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om återfallsförebyggande arbete för att skydda tredje person och tillkännager detta för regeringen.
En förhållandevis liten grupp personer, under 100 personer i hela landet enligt rättspsykiatrin i Region Syd, har en historik av grova brott med extremt hög återfallsrisk i våldsbrottslighet. Det kan röra sig om våldsbrott mot både kända och okända eller ständiga återfall i mordbränder.
För att hindra de här personerna från att återfalla i grov våldsbrottslighet krävs samverkan mellan ett flertal aktörer i samhället, till exempel kommunen, regionen, kriminalvården, civilsamhället samt polisen. Ett sådant samarbete kan ha inriktning på att lösa problematik på ett bra sätt för en person som lämnat t ex en anstaltsvistelse efter att ha avtjänat ett fängelsestraff.
I vårt grannland Norge samverkar man och bygger upp samarbete med olika aktörer inom sjukvård och kommuner för att sekretesshindren ska bli färre, och man ser en vinst med att lättare få del av behövlig information. Samarbetet inom polisen, kommunen/regionen/sjukvården och psykiatrin har lett till att man hittat bra lösningar för ett klientel som ofta tidigare har ”fallit mellan stolarna”.
För att förhindra återfall i grov brottslighet, och därigenom skydda tredje person från att bli utsatt för brott, behöver samverkan bli betydligt bättre än idag. Det finns anledning att se över hur det återfallsförebyggande arbetet fungerar.
Monica Haider (S) |
Tomas Eneroth (S) |