Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör överväga att främst använda inhemska vegetabiliska oljor, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Skövlingen av regnskog till förmån för palmoljeproduktion leder till större utsläpp av växthusgaser än vad FN:s klimatpanel tidigare beräknat. Den svenska palmoljeanvändningen uppskattas till cirka 200 000 ton i livsmedel och kemtekniska produkter.
Oljepalmen, som palmoljan kommer ifrån, har sitt ursprung i Västafrika men odlas i dag främst i Malaysia och Indonesien. För varje hektar regnskog som omvandlas till oljeplantage frigörs 174 ton kol, där den mesta delen går rakt ut i luften i form av koldioxid. RSPO-certifierad segregerad palmolja är den högsta möjliga standard som erbjuder spårbarhet samtidigt som den säkerställer att den hållbara palmoljan hålls åtskild från konventionell palmolja genom hela leveranskedjan.
Naturskyddsföreningen riktar dock kritik mot RSPO-certifiering för palmolja som har tagits fram av bland annat palmoljeproducenterna. Det är angeläget att Sverige främst använder inhemska vegetabiliska oljor där alternativ finns. Dessa är bättre för miljön och människan.
Adnan Dibrani (S) |
Aida Birinxhiku (S) |
Jennie Nilsson (S) |
|