Det finns idag 126 statliga servicekontor inrättade på olika håll i landet. Under de socialdemokratiska styrena åren 2014–2022 har det skett en stegvis utbyggnad. Det handlar om att erbjuda medborgare och företag en grundläggande service från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten samt Skatteverket.
Under 2021 så besökte totalt 2,2 miljoner personer de då existerande 118 kontoren. Det visar vikten av att kunna få personlig service och hjälp med olika myndighetsärenden. Närvaron på olika platser ökar också möjligheten till spontanbesök och därmed upplevelsen av en positiv statlig närvaro i landets olika delar.
Det är noterbart att upprättandet av servicekontor som förenar verksamhet från olika myndigheter är att betrakta som en banbrytande reform. Den är omfattande och är en av de mest genomgripande förändringarna i statsförvaltningen under lång tid. Riksrevisionen genomför nu också en granskning av effektiviteten i det nya systemet.
Det statliga Systembolaget finns sedan 2013 representerat i varje svensk kommun. Styrande för etablering är sådant som avstånd till närmaste systembutik samt turism och säsongsbefolkning. Den första butiken i varje kommun är förlagd till centralorten. Syftet är att åstadkomma en ansvarsfull alkoholförsäljning med god service i hela landet.
En liknande målsättning bör vara rimlig för de statliga servicekontoren. Den service som servicekontoren med representation från fyra myndigheter bedriver är grundläggande samhällsfunktioner. Dessa ska därför finnas i samtliga 290 kommuner.
Dessutom bör andra grundläggande servicefunktioner som exempelvis apotek, polis och passhantering finnas representerade i varje kommun. En särskild översyn bör göras i syfte att garantera grundservice och etablerande av ytterligare servicefunktioner i samtliga landets kommuner. Kommunerna har med tanke på sitt direkta och nära medborgaransvar en berättigad förväntan på ett direkt statligt ansvarstagande för grundläggande service.
Peter Hultqvist (S) |
Lars Isacsson (S) |
Sofie Eriksson (S) |
|