Motion till riksdagen
2022/23:1290
av Sanne Lennström m.fl. (S)

Bekämpning av översvämningsmyggen vid nedre Dalälven


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av ett långsiktigt samarbete mellan olika aktörer för att ta fram en gemensam strategi för bekämpning av översvämningsmyggor på särskilt utsatta platser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nedre Dalälven har länge haft omfattande problem gällande översvämningsmygg och problematiken sprids dessvärre ständigt till nya landsdelar. Utmaningen gällande dessa insekters utbredning är alltså inte lokal och den växer dessutom. Mest drabbat i landet är fortsatt området kring nedre Dalälven. Situationen har gångna somrar varit under kontroll men boende lever ändå under ständig oro för en orimlig nivå av översvämnings­mygg.

Samtidigt så vet vi att det finns stora risker för mer extremväder i framtiden vilket i sin tur skulle kunna ge risk för stora problem med översvämningsmygg om inte be­kämpningen håller måttet. Detta är en källa till stor oro inför framtiden för boende och näringsidkare i riskområden. Översvämningsmyggorna är periodvis så många att boende och besökare i området inte kan vara utomhus. En framgångsrik mygg­bekämpning och få översvämningar har emellertid lett till att de senaste åren ändå varit rimliga i området kring nedre Dalälven. Tur med vädret är dock inte något som går att lita på i längden. Vad som behövs är en långsiktig strategi och satsningar på nya och effektiva metoder för framtiden.

Myggplågan är svår att föreställa sig för den som inte har upplevt den. Allergiska reaktioner och katter som får hållas inomhus för att inte tvingas utstå lidande har ibland varit vardag. Den egna trädgården kan endast njutas av genom ett fönster trots att det är sommarsäsong. Detta skapar naturligtvis en ohållbar situation för alla som bor i området. Nedre Dalälven får heller inte leva upp till sin fulla potential gällande turism trots att det finns många vackra miljöer att besöka. Satsningar och investeringar i be­söksnäring tvekar eftersom det är osäkert om ens uteserveringar kommer klara av att existera. Allt detta trots enorm potential.

Situationen är allt annat än hållbar. Boende måste få känna lugn och framtidstro till att det går att bo och leva i området nu och i framtiden. Potentiella investerare i turism eller restaurangägare måste kunna veta vad man ger sig in på innan man vågar satsa på riktigt.

Den biologiska bekämpningen med BTI är helt nödvändig för området som det ser ut idag. Det bör dock betonas att bekämpningen inte är en engångslösning utan något som måste göras årligen, eftersom den inte påverkar myggbeståndet nämnvärt annat än för den enskilda översvämningen.

Idag finns det flera metoder tillgängliga för att begränsa uppkomsten av över­svämningsmyggor. Det bör dock nämnas att ingen av dessa funkar fullt ut om inte BTI används som ett komplement. Hävd, slåtter och reglering av vattenkraften har lagts fram som förslag och provats på olika ställen. Men ingen av metoderna räcker som enda metod. Det finns även idéer om att bekämpa översvämningsmyggen genom odling för att sedan plantera sterila hannar och genom detta på sikt minska tillkomsten av nya myggor. Detta är ett projekt som IAEA driver, men Sverige deltar inte. Vilka åtgärder som ska användas och i vilken omfattning eller kombination vore oklokt att låsa sig fast vid. Vi vet dock att det är en fråga som påverkas av flera olika nationella intressen. Det är därför viktigt att värna ett långsiktigt samarbete mellan flera olika aktörer, där staten är en viktig del, för att tillsammans arbeta fram en gemensam plan för bekämpning av översvämningsmyggor på särskilt utsatta platser. Här behöver man även ta hänsyn till beredskap för en eventuell utbredning och spridning av problematiken.

 

 

Sanne Lennström (S)

Linnéa Wickman (S)

Sanna Backeskog (S)