Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en uppföljning av utlänningslagen vad gäller barnkonventionen för att säkerställa att inga barn far illa, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
De senare åren har fall där minderåriga barn riskerar att utvisas uppmärksammats i media. Fall där barn har omhändertagits på grund av föräldrarnas bristande förmåga att ta hand om sina barn. Eller fall där föräldrarna har utvisats och barnen lämnats kvar.
Migrationsdomstolen anser att barn kan utvisas om de har ett socialt nätverk i form av släktingar i hemlandet. Därmed anses mottagandet vara ordnat vid en utvisning, trots att barnen aldrig varit i landet eller träffat de nämnda släktingarna.
Rättschefen på Migrationsverket har tidigare problematiserat förhållandet mellan olika lagstiftning på följande sätt: ”Utlänningslagen reglerar vem som kan beviljas uppehållstillstånd och inom ramen för den lagen ska barnets bästa beaktas – men det är inte den enda aspekten som ska beaktas i alla åtgärder som gäller migrationslagstiftning.”
Min bestämda uppfattning är att syftet med att göra barnkonventionen till lag naturligtvis ska vara att den kommer barnen till godo. Om den i olika situationer ska trumfas av annan lagstiftning så blir den dessvärre inget värd.
Barnkonventionen är en internationell konvention som sedan den 1 januari 2020 är lag i Sverige. I proposition 2017/18:186 (om införande av barnkonventionen som lag) framkommer att regeringens avsikt är att barnkonventionens artiklar ska inkorporeras i svensk lagstiftning och en fortsatt transformering av barnkonventionens bestämmelser i nationell rätt.
Den 20 juli 2021 började nya bestämmelser gälla i utlänningslagen. En ny lydelse för den s.k. ”humanitära grunden” i 5 kap. 6 § utlänningslagen började då gälla. I proposition 2020/21:191 (ändrade regler i utlänningslagen) framgår på sidan 113 att barn fortsatt bör kunna beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande.
För att vi även fortsättningsvis ska kunna uppfylla våra förpliktelser internationellt, följa den barnkonvention vi nu gjort till lagstiftning samt fortsätta att inkorporera denna i övrig lagstiftning behövs en översyn. Den nya lydelsen i 5 kap. 6 § utlänningslagen ger rätt till vuxna med anknytning till Sverige att beviljas uppehållstillstånd, medan barnet utvisas.
För mig är det självklart att barnkonventionen som lag måste betyda att den faktiskt gör skillnad. Ett barn ska aldrig behöva få en värre sits för att deras föräldrar gör dåliga val. Det är vår skyldighet att vara den motverkande faktorn. Vi vill därför att regeringen överväger en uppföljning av den gällande utlänningslagen vad gäller barnkonventionen för att säkerställa att inga barn far illa.
Yasmine Bladelius (S) |
|