Samhället blir allt mer digitaliserat och 2018 infördes programmering i grundskolans läroplan. Idag ingår programmering som ett delmoment i flera ämnen såsom matematik, teknik och samhällskunskap. Att elever tidigt får lära sig grundläggande programmering är positivt. Nivån på programmeringen i grundskolan varierar då lärare i de olika ämnesområdena först själva måste utbilda sig för att kunna lära ut programmering. Många ämneslärare har själva ingen tidigare erfarenhet inom programmering. På gymnasiet finns programmering ofta med som tillval på vissa gymnasieprogram. Programmering är idag en framtidsbransch men är även viktigt för förståelsen för hur it-system är uppbyggda. Därför finns det anledning att se över om programmering skulle kunna bli ett eget obligatoriskt ämne helst redan i grundskolan men åtminstone i gymnasieskolans tekniska och naturvetenskapliga utbildningar.
Vi ser att det inom näringslivet är en stor brist på just kompetens inom programmering men även inom andra it-relaterade områden. En person som är bra på att programmera har därför mycket goda möjligheter att få ett välbetalt jobb utan annan högskoleexamen. Att förstå hur program är uppbyggda ger även bra grund för att vidareutbilda sig inom it- och systemutveckling.
Idag hämmas tyvärr utvecklingen och tillväxten av företag i Sverige på grund av bristen på kompetens inom programmering, och företag har ofta svårt att hitta rätt kompetens.
Genom att göra programmering till ett eget ämne så kan kvalitén höjas genom att anställa lärare som själva har goda kunskaper och erfarenheter av programmering. Det är även viktigt att under utbildningen få prova på de vanligaste programspråken såsom C/C++, Javascript och Python. Kunskaper i ett programmeringsspråk ger förutsättningar för att lättare lära sig andra programspråk då många bygger på samma principer.
Genom att öka kunskaperna inom programmering så ökar den digitala kompetensen och intresset generellt för att sedan gå vidare och utbilda sig inom de olika it- och utvecklingsområdena där det råder stor kompetensbrist.
Beatrice Timgren (SD) |
|