Motion till riksdagen
2022/23:1170
av Monica Haider (S)

Ett samlat ansvar för vatten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av ett samlat ansvar för vatten och att regeringen bör överväga en utredning som tittar på ansvarsfördelningen uppdelat på staten, regionen och kommunen och vad det innebär för åtagande och ansvar för de kommuner som är leverantörer av vatten, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vi har hittills levt med tron att vatten är en osinnlig källa, men i takt med klimatförändringar ser vi att så är inte fallet. Vattentillgången är beroende av klimat och människors användning av vatten. Extremväder med över­svämningar eller torka har redan drabbat stora delar av världen. Dessa klimatför­ändringar har också nått Sverige och vi behöver anpassa vår vattenkonsumtion, men också se hur vi på bästa sätt kan använda det vatten vi har på bästa sätt.

Många kommuner kommer att behöva göra många anpassningar med att rusta vattenledningar (och avlopp) för dessa klimatförändringar. Vi kommer också att behöva arbeta mer strategiskt med vattenfrågan på både kommunal, regional och nationell nivå för att alla medborgare skall kunna ha tillgång till friskt och rent vatten och sanitet.

Jag finner att många kommuner redan idag har problem med sin vattenförsörjning. I vårt län försörjer Ljungby kommun många kommuner i Skåne och Alvesta och Växjö i Kronoberg med vatten ifrån olika källor. Nu står Halland genom Halmstad och Laholms kommuner i starten för att påbörja ett arbete med att ta sitt vatten ifrån Ljungby kommun.

Kommunens kostnader kommer att öka, för en kommun med vattenuttag till flera andra dricksvattensproducenter innebär det att kommunens skattebetalare får betala skyddet för vattentäkterna som andra kommuner använder. Exempel kan vara ökade kostnader för räddningstjänst, skydd i diken längs med vägar. Minskade exploaterings­möjligheter av industri och bostadsmark m.m. 

Till detta kommer att många små kommuner kommer att få dryga kostnader för arbetet med att klimatanpassa kommunala anläggningar och kommuner som inte har tillgång till vatten kommer att ha dryga kostnader för lösningar, genom exempelvis överföringsledningar, för att medborgarna skall ha friskt och bra vatten. Kommunens kostnader kommer att öka och vilka kostnader klarar skattekollektivet att bära? Kan och bör staten ta ett större samlat ansvar för vattenfrågan?

De exempel som nämns här är frågeställningar som berör många kommuner, regioner och vårt land. Vi behöver ta ett samlat grepp runt vattenfrågan och vatten­försörjning samt de klimatanpassningar vi står inför.

 

 

Monica Haider (S)