Skatteutskottets betänkande

2022/23:SkU5

 

Leveranser av fartygsbränsle till havs i vissa fall

 

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i bl.a. lagen om skatt på energi.

Genom lagändringarna införs det särskilda bestämmelser om flyttningar av beskattat bränsle för proviantering till havs. Detta innebär att den som får ett godkännande av Skatteverket även fortsättningsvis kan få återbetalning av skatt vid leveranser av vissa bränslen med fartyg för förbrukning i skepp utanför Sverige på motsvarande grunder som enligt nuvarande bestämmelser. Lagförslagen innebär vidare en möjlighet att i dessa fall inte använda förfarandet för beskattade varor.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023 när det gäller ansökan om godkännande för särskild hantering av proviantering till havs och i övrigt i huvudsak den 13 februari 2023.

 

Behandlade förslag

Proposition 2021/22:256 Leveranser av fartygsbränsle till havs i vissa fall.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Leveranser av fartygsbränsle till havs i vissa fall

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Leveranser av fartygsbränsle till havs i vissa fall

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi,

2. lag om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling,

3. lag om ändring i lagen (2001:181) om behandling av uppgifter i Skatte-verkets beskattningsverksamhet,

4. lag om ändring i lagen (2022:156) om alkoholskatt,

5. lag om ändring i lagen (2022:166) om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi,

6. lag om ändring i lagen (2022:174) om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2021/22:256 punkterna 1–6.

 

Stockholm den 27 oktober 2022

På skatteutskottets vägnar

Niklas Karlsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Niklas Karlsson (S), Per Söderlund (SD), Boriana Åberg (M), Hanna Westerén (S), Eric Westroth (SD), Patrik Björck (S), Ida Ekeroth Clausson (S), David Lång (SD), Ilona Szatmári Waldau (V), Cecilia Engström (KD), Helena Lindahl (C), Yasmine Eriksson (SD), Linus Lakso (MP), Cecilia Rönn (L), Marie Nicholson (M), Peder Björk (S) och Edward Riedl (M).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I ärendet behandlar utskottet proposition 2021/22:256 Leveranser av fartygs­bränsle till havs i vissa fall. Inga följdmotioner har lämnats. Regeringens förslag till riksdagsbeslut framgår av bilaga 1. Regeringens lagförslag redo­visas i bilaga 2.

Bakgrund

Under 2019 beslutade Europeiska unionens råd om rådets direktiv (EU) 2020/262 av den 19 december 2019 om allmänna regler om punktskatt, nedan kallat nya punktskattedirektivet. Direktivet har genomförts i svensk lagstiftning, bl.a. genom ändringar i lagen (1994:1776) om skatt på energi (se prop. 2021/22:61 Nytt punktskattedirektiv och vissa andra ändringar). I samband med genomförandet av direktivet uppmärksammades att vissa svårigheter kunde uppkomma vid hantering av fartygsbränsle som levereras till havs. Mot denna bakgrund har promemorian Leveranser av bränsle till havs i vissa fall tagits fram inom Regeringskansliet.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att det införs särskilda bestämmelser om flyttningar av beskattat bränsle för proviantering till havs. Förslagen innebär att den som får ett godkännande av Skatteverket även fortsättningsvis kan få återbetalning av skatt vid leveranser av vissa bränslen med fartyg för förbrukning i skepp utanför Sverige på motsvarande grunder som enligt nuvarande bestämmelser. Det föreslås vidare en möjlighet att i dessa fall inte använda förfarandet för beskattade varor.

Därutöver föreslås vissa ändringar i lagen (2000:1225) om straff för smuggling och lagen (2022:156) om alkoholskatt. Ändringarna innebär att hänvisningar till paragrafer och direktivbestämmelser justeras till följd av förslagen i proposition 2021/22:61 Nytt punktskattedirektiv och vissa andra ändringar.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023 när det gäller ansökan om godkännande för särskild hantering av proviantering till havs och i övrigt i huvudsak den 13 februari 2023.

Utskottets överväganden

Leveranser av fartygsbränsle till havs i vissa fall

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag om leveranser av fartygs­bränsle till havs i vissa fall.

 

Propositionen

Bakgrund och gällande rätt

Generella bestämmelser om förfarandet vid hantering och flyttning av punktskattepliktiga varor, bl.a. vissa bränslen, finns i rådets direktiv 2008/118/EG av den 16 december 2008 om allmänna regler för punktskatt och om upphävande av direktiv 92/12/EEG, nedan kallat punktskattedirektivet. Utöver punktskattedirektivet regleras beskattning av bränslen inom EU av rådets direktiv 2003/96/EG av den 27 oktober 2003 om en omstrukturering av gemenskapsramen för beskattning av energiprodukter och elektricitet, kallat energiskattedirektivet.

Genomförandet av det nya punktskattedirektivet, direktiv (EU) 2020/262, krävde vissa ändringar i svensk lagstiftning (se prop. 2021/22:61 Nytt punkt­skattedirektiv och vissa andra ändringar, bet. 2021/22:SkU9, rskr. 2021/22:161).

För att förbättra förutsättningarna för kontroll av flyttningar av beskattade varor och samtidigt underlätta för de aktörer som hanterar sådana varor införs genom nya punktskattedirektivet nya förfaranderegler för flyttningar av beskattade varor. De nya bestämmelserna innebär att förfarandet med anmälan till Skatteverket och förenklade ledsagardokument i pappersformat ersätts med en hantering i det datoriserade systemet, EMCS.

Bränsle som används för förbrukning i fartyg när fartyget inte används för privat ändamål omfattas av skattefrihet. Denna skattefrihet grundas på artikel 14 i energiskattedirektivet. Skattefriheten uppnås i lagen (1994:1776) om skatt på energi, förkortad LSE, på olika sätt beroende på situationen. Bestämmelser om avdrag finns i 7 kap. LSE. Där finns bl.a. bestämmelser om avdrag för skatt på bränsle som har tagits emot för förbrukning i vissa fartyg. Dessa bestämmelser gäller endast för vissa bränslen. I 8 kap. LSE finns bestämmelser om skattebefriade förbrukare. Bestämmelser om bl.a. återbetalning av skatt som någon har förbrukat i fartyg i vissa fall finns i 9 kap. LSE.

Om bränslet flyttas till ett annat EU-land för att där användas för förbrukning ombord på fartyg för skattebefriat ändamål finns i dag bestämmelser om återbetalning i nuvarande 9 kap. 10 § LSE. Genom de ändringar som i proposition 2021/22:61 Nytt punktskattedirektiv och vissa andra ändringar föreslås träda i kraft den 13 februari 2023 med anledning av det nya punktskattedirektivet ändras förutsättningarna för återbetalning av skatt när det gäller bränsle som omfattas av 1 kap. 3 a § LSE som har flyttats till ett annat EU-land. För att återbetalning ska medges måste bränslet ha flyttats under förfarandet för beskattade varor och återbetalning får ske efter mottagandet av en mottagningsrapport (eller alternativt bevis) inom det förfarandet.

Särskilda bestämmelser för förflyttning av beskattat bränsle för proviantering i vissa fall

I propositionen föreslår regeringen att flyttningar av beskattat bränsle från en plats i Sverige till ett annat EU-land ombord på ett fartyg där bränslet i det andra EU-landet ska tas emot för förbrukning i skepp i vissa fall ska få ske utan användande av det nya förfarandet för beskattade varor.

För att flyttning ska få ske krävs enligt förslaget att aktören är godkänd av Skatteverket. Godkännande får ges om den sökande är avsändare för sådana flyttningar och denne med hänsyn till sina ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig att ges ett sådant godkännande. Ett godkännande ska kunna återkallas. Ett sådant beslut om återkallelse gäller omedelbart, om inte annat anges i beslutet. Revision enligt skatteförfarande­lagen får göras hos den som har ansökt om godkännande. Den som är godkänd ska löpande bokföra flyttningar för vilka förfarandet för beskattade varor inte har använts.

Regeringen föreslår vidare att nuvarande möjligheter till återbetalning av skatt ska kvarstå.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 13 februari 2023, med undantag för bestämmelsen om godkännande som föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Personuppgiftsbehandling

Regeringen föreslår i propositionen att uppgifter och handlingar hos Skatteverket om godkännande att tillämpa de särskilda bestämmelserna vid flyttning av beskattat bränsle för proviantering i vissa fall ska gallras sju år efter utgången av det kalenderår då godkännandet blev återkallat.

Regeringens bedömning är att den personuppgiftsbehandling som förslagen i propositionen ger upphov till är förenlig med EU:s dataskyddsförordning. Bortsett från den gallringsbestämmelse som föreslås är den befintliga regleringen tillräcklig för den personuppgiftsbehandling som kan komma att ske vid Skatteverket.

Den föreslagna ändringen föreslås av författningstekniska skäl träda i kraft den 1 mars 2023.

Vissa ändringar med anledning av förslagen i propositionen Nytt punktskattedirektiv och vissa andra ändringar

Regeringen föreslår även följdändringar i lagen om straff för smuggling med anledning av vissa ändringar i skatteförfarandelagens bestämmelser om skyldighet att lämna deklaration. En mindre ändring föreslås i den nya lagen om alkoholskatt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 13 februari 2023.

Utskottets ställningstagande

Det har inte väckts någon motion som går emot att riksdagen antar regeringens lagförslag. Utskottet anser därför att riksdagen bör anta lagförslagen av de skäl som anges i propositionen.

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2021/22:256 Leveranser av fartygsbränsle till havs i vissa fall:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2000:1225) om straff för smuggling.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2001:181) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet.

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2022:156) om alkoholskatt.

5.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2022:166) om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi.

6.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2022:174) om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244).

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag