Konstitutionsutskottets betänkande

2022/23:KU6

 

Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrandefriheten (vilande grundlagsförslag m.m.)

Sammanfattning

I betänkandet anmäls för slutligt beslut vilande förslag till lag om ändring i tryck­frihets­förordningen och till lag om ändring i yttrande­frihets­grundlagen. Utskottet föreslår att riksdagen slutligt antar det vilande förslaget.

Förslaget innebär bl.a. att

       yttrandefrihetsgrundlagens territoriella tillämpningsområde utvidgas till att omfatta vissa satellitsändningar av program som i dag anses utgå från utlandet men som har en mycket stark svensk anknytning

       bestämmelser införs i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihets­grund­lagen som ska möjliggöra en tillämpning av skyddslagens avbildnings­förbud på det grundlagsskyddade området

       den s.k. webbsändningsregelns tillämpningsområde begränsas till att avse sådana aktörer som har grundlagsskydd enligt databasregeln

       yttrandefrihetsgrundlagen ändras för att möjliggöra villkor för och granskning av public service-företagens programverksamhet på internet

       yttrandefrihetsgrundlagens utrymme för krav på vidaresändning av vissa program förtydligas och utvidgas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Utskottet föreslår också att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefri­hets­grundlagens områden. Förslaget innebär att det införs en forumregel enligt vilken yttrande­frihetsmål om program i tv som förmedlas till Sverige via satellit­sändning som utgår från utlandet, som huvudsakligen är avsedda att tas emot här och som samtidigt och oförändrat vidaresänds här ska tas upp av Stockholms tingsrätt.

Även denna lagändring föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

I betänkandet finns ett särskilt yttrande (S, V, MP, L).

Behandlade förslag

Vilande förslag beslutat den 11 maj 2022 till lag om ändring i tryckfrihets­för­ordningen och lag om ändring i yttrandefrihetsgrundlagen (bet. 2021/22:KU14, rskr. 2021/22:283).

Proposition 2021/22:59 Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrande­friheten punkt 3.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Bakgrund

Vilande förslag

Övrigt lagförslag

Utskottets överväganden

Vilande förslag

Övrigt lagförslag

Särskilt yttrande

Vilande förslag, punkt 1 (S, V, MP, L)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Vilande förslag

Bilaga 3
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

1.

Vilande förslag

Riksdagen antar slutligt det vilande förslaget i bilaga 2 till lag om ändring i tryckfrihetsförordningen och till lag om ändring i yttrandefrihetsgrundlagen.

2.

Övrigt lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1991:1559) med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens områden.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2021/22:59 punkt 3.

 

Stockholm den 10 november 2022

På konstitutionsutskottets vägnar

Ida Karkiainen

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Ida Karkiainen (S), Erik Ottoson (M), Hans Ekström (S), Fredrik Lindahl (SD), Ulrik Nilsson (M), Per-Arne Håkansson (S), Malin Danielsson (L), Amalia Rud Pedersen (S), Susanne Nordström (M), Jessica Wetterling (V), Gudrun Brunegård (KD), Malin Björk (C), Lars Engsund (M), Jan Riise (MP), Lars Johnsson (M), Lars Andersson (SD) och Peter Hedberg (S).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Bakgrund

Grundlagar stiftas genom två likalydande beslut (8 kap. 14 § regeringsformen). Genom det första beslutet antas grundlagsförslaget som vilande. Genom det andra beslutet antas grundlagsförslaget som slutligt. Det andra beslutet får inte fattas tidigare än att det efter det första beslutet har hållits val till riksdagen i hela riket och den nyvalda riksdagen har samlats.

Det är konstitutionsutskottets uppgift att anmäla vilande beslut i ärenden som rör grundlagar till kammaren för slutligt beslut (9 kap. 24 § riksdags­ordningen).

Vilande förslag

Under riksmötet 2021/22 lade regeringen fram förslag till ändringar i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen (prop. 2021/22:59 Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrande­friheten). Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Förslagen behandlades i konstitutionsutskottets betänkande 2021/22:KU14 Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrande­friheten.

Konstitutionsutskottet avstyrkte regeringens förslag att begränsa grund­lagsskyddet för vissa söktjänster i 1 kap. 13 § tryck­frihets­förordningen och i 1 kap. 20 § yttrande­fri­hetsgrundlagen (se bet. 2021/22:KU14 s. 29 f.). Utskottet föreslog även att en språklig felaktig­het i dessa bestämmelser skulle rättas.

I övriga delar ställde sig utskottet bakom regeringens över­väganden och förslag till ändringar.

Riksdagen beslutade den 11 maj 2022 att som vilande anta förslagen till lag om ändring i tryckfrihetsförordningen och lag om ändring i yttrande­frihets­grundlagen i enlighet med utskottets förslag (bet. 2021/22:KU14, rskr. 2021/22:283).

Det vilande förslaget till lag om ändring i tryckfrihetsförordningen och lag om ändring i yttrandefrihetsgrundlagen finns förtecknat i bilaga 1. Förslaget i sin helhet med de ändringar som riksdagen beslutat om finns i bilaga 2.

Övrigt lagförslag

I proposition 2021/22:59 föreslog regeringen även en ändring i lagen (1991:1559) med föreskrifter på tryckfrihets­förordningens och yttrande­frihets­grundlagens områden. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Utskottet bedömde att förslaget till ändring i lagen med föreskrifter på tryckfrihets­förordningens och yttrande­frihets­grundlagens områden har ett sådant samband med en föreslagen ändring i yttrandefrihetsgrundlagen att det borde behandlas av riksdagen först i samband med att riksdagen slutligt behandlar förslaget till grundlagsändring. Utskottet föreslog därför att behandlingen av detta förslag skulle skjutas upp till riksmötet 2022/23. Riksdagen beslutade den 11 maj 2022 i enlighet med utskottets förslag. (Se bet. 2021/22:KU14, rskr. 2021/22:283.)

Förslaget till lag om ändring i lagen med föreskrifter på tryck­frihets­förordningens och yttrande­frihetsgrundlagens områden finns förtecknat i bilaga 1. Lagförslaget i sin helhet finns i bilaga 3.

Ingen följdmotion har väckts efter att behandlingen av ärendet skjutits upp.

Utskottets överväganden

Vilande förslag

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar slutligt det vilande förslaget i bilaga 2 till lag om ändring i tryckfrihetsförordningen och till lag om ändring i yttrandefrihetsgrundlagen.

Jämför det särskilda yttrandet (S, V, MP, L).

Förslagets innebörd i korthet

Det vilande förslaget innebär ändringar i tryckfrihetsförordningen (TF) och i yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) i fråga om

      grundlagsskyddet för vissa sändningar av program via satellit

      grundlagsskyddet för avbildning, beskrivning och mätning av skydds­objekt

      grundlagsskyddet för webbsändningar

      public service-företagens programverksamhet genom tråd

      vidaresändningsplikt för tekniska tilläggstjänster

      rättelser av språkliga felaktigheter och ett förtydligande.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023 och innebär i korthet följande:

Enligt förslaget som avser grundlagsskyddet för vissa sänd­ningar av program via satellit (1 kap. 3 § tredje stycket YGL) ska program i tv som förmedlas till Sverige genom satellit­sändning som utgår från utlandet anses utgå från Sverige om programmen huvudsakligen är avsedda att tas emot här i landet och vidaresänds här samtidigt och oförändrat. Yttrande­frihets­grundlagens territoriella tillämp­nings­område utvidgas därmed till att omfatta vissa satellit­sändningar av program som i dag anses utgå från utlandet men som har en mycket stark svensk anknytning.

När det gäller grundlagsskyddet för avbildning, beskrivning och mätning av skyddsobjekt ska det enligt förslaget införas en bestämmelse i tryckfrihets­för­ordningen (1 kap. 12 § 7 TF) och i yttrande­fri­hets­grundlagen (1 kap. 18 § YGL) som gör det möjligt att i lag meddela föreskrifter om ansvar och ersätt­nings­skyldighet för överträdelse av förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar av eller inom bygg­nader, andra anläggningar, områden eller andra objekt som är av betydel­se för Sveriges totalförsvar, om förbudet behövs med hänsyn till intresset av ett förstärkt skydd mot allvarlig brottslighet eller mot röjande av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret, eller till intresset av att skydda allmänheten mot skada till följd av militär verksamhet.

I fråga om grundlagsskyddet för webbsändningar innebär förslaget att den s.k. webbsändningsregelns (1 kap. 3 § andra stycket YGL) tillämp­nings­område begränsas till att avse endast sådana aktörer som har grundlagsskydd enligt databas­regeln. Det föreslås även en ändring som innebär att redaktioner som tillhandahåller enbart sådana program som avses i webbsändningsregeln undantas från det automatiska grundlagsskyddet enligt den s.k. databasregeln (1 kap. 4 § tredje stycket YGL). På så sätt avgränsas webbsändnings­regelns tillämpning till det område som den från början främst var avsedd att träffa, nämligen simultan­sändningar av traditionell radio och tv och kommunika­tions­former av motsvarande betydelse.

När det gäller public service-företagens programverksamhet genom tråd innebär förslaget att yttrandefrihetsgrundlagen ändras för att möjliggöra en reglering av public service-företagens verksamhet genom tråd. Enligt förslaget ska det införas en ny delegationsbestämmelse i yttrande­frihets­grundlagen (3 kap. 2 § 7 YGL) av vilken det följer att etab­lerings­friheten för sändningar genom tråd inte ska hindra att det i lag meddelas föreskrifter om villkor för att sända program för verksamhet som bedrivs med ett uppdrag att sända ljudradio eller tv i allmän­hetens tjänst, under förut­sättning att uppdraget finansieras med allmänna medel. Vidare föreslås att en begränsning i 7 kap. 5 § YGL tas bort. Därmed utökas gransk­nings­nämndens möjligheter att efterhandsgranska innehållet också i sådana program som public service-företagen tillhandahåller exklusivt genom tråd.

Enligt förslaget om vidaresändningsplikt för tekniska tilläggstjänster ska vidare­sänd­ningsplikten för nätinnehavare enligt 3 kap. 2 § 1 YGL förtydligas och utvidgas. Förslaget innebär att det ska framgå av bestämmelsen att yttrande­frihets­grundlagen inte hindrar att det i lag meddelas föreskrifter om skyldighet för nätinnehavare att ge utrymme för tjänster som utgörs av eller underlättar tillgången till textning, tolkning, uppläst text eller liknande teknik som syftar till att göra ett vidaresändningspliktigt program tillgängligt för personer med funktions­ned­sättning.

Slutligen föreslås en rättelse i en bestämmelse i tryckfrihets­för­ordningen och i två bestämmelser i yttrande­frihets­grundlagen. Rättelserna avser dels språkliga felaktigheter (1 kap. 13 § TF och 1 kap. 20 § YGL), dels ett förtydligande till följd av en tidigare revidering av en bestämmelse (1 kap. 4 § YGL).

Utskottets anmälan och yttrande

Under riksmötet 2021/22 antog riksdagen som vilande det förslag till lag om ändring i tryckfrihetsförordningen och lag om ändring i yttrande­frihets­grundlagen som redovisats i det föregående. Genom detta betänkande anmäler utskottet nu beslutet till kammaren för slutligt beslut.

Med hänvisning till vad utskottet anförde vid ärendets första behandling föreslår utskottet att riksdagen slutligt antar förslaget.

Övrigt lagförslag

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihets­grund­lagens områden som innebär att vissa yttrandefrihetsmål ska tas upp av Stockholms tingsrätt.

 

Propositionen

Regeringen föreslår en ändring i lagen (1991:1559) med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefri­hets­grundlagens områden. Förslaget innebär att yttrandefrihetsmål om program i tv som förmedlas till Sverige genom satellitsändning från utlandet och som huvudsakligen är avsedda att tas emot här i landet samt samtidigt och oförändrat vidaresänds här ska tas upp av Stockholms tingsrätt.

Som skäl för förslaget anför regeringen att de sändningar det är fråga om inte kan knytas till någon svensk ort och därmed inte heller till någon länsstyrelse eller tingsrätt (se 10 kap. 1 § YGL, som hänvisar till bl.a. 12 kap. 2 § TF). Det finns därför behov av att i lag ange vilken tingsrätt som ska ta upp dessa mål. Regeringen gör bedömningen att det framstår som mest ända­målsenligt att målen hanteras av Stockholms tingsrätt. Regeringen föreslår att detta slås fast i ett nytt andra stycke i 7 kap. 3 § lagen med före­skrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens område. Regeringen föreslår även en språklig ändring i bestämmelsen.

Utskottets ställningstagande

Vid den första behandlingen av propositionen ansåg utskottet att förslaget till ändringar i lagen med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrande­fri­hets­grundlagens områden har ett sådant samband med de föreslagna ändringarna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen att de borde behandlas först i samband med att riksdagen slutligt antar förslagen till grundlagsändringar. Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag.

Utskottet ställer sig bakom de överväganden som redovisas i propositionen och anser därför att riksdagen bör anta regeringens förslag till ändring i lagen med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihets­grund­lagens områden.

Särskilt yttrande

 

Vilande förslag, punkt 1 (S, V, MP, L)

Ida Karkiainen (S), Hans Ekström (S), Per-Arne Håkansson (S), Malin Danielsson (L), Amalia Rud Pedersen (S), Jessica Wetterling (V), Jan Riise (MP) och Peter Hedberg (S) anför:

 

Utöver de förslag till ändringar i tryck­fri­hets­förordningen och yttrande­fri­hets­grund­lagen som riksdagen antog som vilande föreslog regeringen begräns­ningar i grund­lags­skyddet för söktjänster som offentliggör person­upp­gifter om lagöver­trädelser. Riksdagen beslutade att inte anta dessa förslag som vilande. Vi anser att regeringens förslag även i denna del borde ha antagits och hänvisar till de skäl som framförts i vårt ställningstagande i betänkande 2021/22:KU14 (reservation 1).

Det vilande förslaget till lag om ändring i tryckfrihetsförordningen och till lag om ändring i yttrande­fri­hets­grundlagen kan dock endast antas eller förkastas i sin helhet. Vi är inte beredda att förkasta hela det vilande förslaget och avstår därför från att reservera oss.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Vilande förslag

Den 11 maj 2022 beslutade riksdagen att som vilande anta det förslag som regeringen lagt fram i proposition 2021/22:59 Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrande­friheten dels till lag om ändring i tryckfrihets­för­ordningen med den ändringen att 1 kap. 13 § ska ha den lydelse som utskottet föreslog, dels till lag om ändring i yttrande­frihets­grundlagen med den ändringen att 1 kap. 20 § ska ha den lydelse som utskottet föreslog (bet. 2021/22:KU14, rskr. 2021/22:283).

Propositionen

Proposition 2021/22:59 Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrandefriheten:

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1991:1559) med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens områden.

 

 

 

Bilaga 2

Vilande förslag

Bilaga 3

Regeringens lagförslag