Justitieutskottets betänkande
|
Försök till subventionsmissbruk
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i brottsbalken. Förslagen innebär att försök till subventionsmissbruk och försök till grovt subventionsmissbruk kriminaliseras.
Behandlade förslag
Proposition 2022/23:55 Försök till subventionsmissbruk.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Försök till subventionsmissbruk
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Försök till subventionsmissbruk |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i brottsbalken.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2022/23:55.
Stockholm den 30 mars 2023
På justitieutskottets vägnar
Richard Jomshof
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Richard Jomshof (SD), Ardalan Shekarabi (S), Louise Meijer (M), Adam Marttinen (SD), Petter Löberg (S), Mikael Damsgaard (M), Anna Wallentheim (S), Katja Nyberg (SD), Mattias Vepsä (S), Charlotte Nordström (M), Gudrun Nordborg (V), Ulrika Liljeberg (C), Pontus Andersson (SD), Juno Blom (L), Sanna Backeskog (S), Ingemar Kihlström (KD) och Bassem Nasr (MP).
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2022/23:55 Försök till subventionsmissbruk. I propositionen föreslår regeringen att försök till subventionsmissbruk och försök till grovt subventionsmissbruk ska kriminaliseras.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
Inga motioner har väckts med anledning av propositionen.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag.
Propositionen
Försök till subventionsmissbruk bör kriminaliseras
Den 17 augusti 2017 trädde Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2017/1371 av den 5 juli 2017 om bekämpande genom straffrättsliga bestämmelser av bedrägeri som riktar sig mot unionens finansiella intressen (SEFI-direktivet) i kraft, och det skulle vara genomfört senast den 6 juli 2019. SEFI-direktivet syftar till att stärka skyddet mot brott som påverkar EU:s finansiella intressen. Syftet ska uppnås genom att det i direktivet fastställs minimiregler för definitionen av brott och påföljder för bekämpande av bedrägeri och annan olaglig verksamhet som riktar sig mot dessa intressen. Direktivets brottskatalog finns i artiklarna 3 och 4. Enligt artikel 5 ska medlemsstaterna säkerställa att anstiftan och medhjälp till att begå något av de brott som avses i artiklarna 3 och 4 är straffbara. Vidare ska medlemsstaterna vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att försök att begå något av de brott som avses i artiklarna 3 och 4.3 är straffbara.
Europeiska kommissionen anförde i en formell underrättelse till regeringen i februari 2022 att Sverige inte har genomfört vissa artiklar i SEFI-direktivet korrekt.
I propositionen konstaterar regeringen att det visserligen går att argumentera för att de nuvarande straffbestämmelserna väl täcker de straffbara områdena enligt direktivet. Samtidigt kan det enligt regeringen inte uteslutas att det kan finnas situationer som mer renodlat motsvarar försök till subventionsmissbruk eller försök till grovt subventionsmissbruk. Det finns därmed ett reellt tillämpningsområde för en kriminalisering av subventionsmissbruk på försöksstadiet och en sådan kriminalisering bör också kunna få viss praktisk betydelse. En kriminalisering är också att anse som befogad mot bakgrund av brottets allvar. Dessutom är Europeiska kommissionen av uppfattningen att Sverige inte uppfyller SEFI-direktivets krav på försökskriminalisering. Mot denna bakgrund anser regeringen att försök till subventionsmissbruk och försök till grovt subventionsmissbruk bör kriminaliseras.
Ikraftträdande
Regeringen föreslår att lagändringen ska träda i kraft den 1 juni 2023.
Utskottets ställningstagande
Propositionen har inte lett till några motionsyrkanden eller andra invändningar under utskottsbehandlingen. Utskottet anser att regeringens lagförslag är ändamålsenligt utformat och att det bör antas av riksdagen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i brottsbalken.
Bilaga 2