Fråga 2021/22:996 Tvångstestning vid utvisning

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det växande skuggsamhället i Sverige aktualiserades på nytt förra veckan när det framgick att över 10 000 personer med utvisningsbeslut avvikit och blivit efterlysta av polisen bara förra året. Detta är direkt oroväckande eftersom det i sig rör sig om potentiella säkerhetshot som befinner sig illegalt i vårt land.

Problematiken stannar dock inte där; även i ärenden där myndigheterna har koll på den berörda individen är det långt ifrån alltid utvisningen blir av. Det är ofta en konsekvens av samarbetssvårigheter med individens hemland. Under pandemin har denna möjlighet för andra stater att försvåra utvisningen från Sverige av deras egna medborgare ökat.

Exempelvis menade Afghanistan tidigt att de, mot bakgrund av smittspridningsrisken, inte kunde ta emot sina egna medborgare. Senare har ett flertal personer som skulle utvisas, inte minst afghaner, undgått utvisning genom att vägra genomföra ett covidtest. Samtidigt har svenska myndigheter inte kunnat tvinga dem att genomföra detta test. Information om den ordningen har sedan spridit sig till andra i samma situation och resulterat i något av ett dödläge.

Riksdagen uppfattade denna problematik och riktade i juni förra året ett tillkännagivande till regeringen om att polisen bör kunna tvångstesta personer för covid-19 efter utvisningsbeslut. Det är en möjlighet som polisen efterfrågat, men trots detta har regeringen inte gått riksdagen till mötes ännu.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att följa riksdagens tillkännagivande och ge polisen möjligheten att tvångstesta personer för covid-19 efter utvisningsbeslut?