Fråga 2021/22:987 Djurfria forskningsmetoder

av Betty Malmberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

År 2010 antog Europaparlamentet det så kallade djurförsöksdirektivet (2010/63/EU). Syftet med direktivet är att de försök som i dag görs på levande djur i antingen vetenskapliga eller utbildningsmässiga sammanhang ska ersättas med djurfria metoder, där det är vetenskapligt möjligt.

Nederländerna har redan antagit en strategi för detta som innebär att de fram till 2025 ska ha fasat ut många av djurförsöken samt ha antagit olika handlingsplaner för att minska djurförsök inom bland annat grundforskning. Nederländernas initiativ är mycket intressant ur flera aspekter såsom etik, effektivitet och ekonomi. Det är också högst rimligt eftersom det i dag finns alternativa sätt för att utveckla läkemedel som är mer effektiva och som dessutom kan korta processerna för framtagande av desamma. Det kan vara via studier på levande celler, i provrör eller genom beräkningsmodeller i datorn. Det innebär att fler sjuka får hjälp snabbare och till en avsevärt lägre kostnad för läkemedelsutveckling.

I september förra året uppmanade EU-parlamentet kommissionen att utarbeta en övergripande handlingsplan för att fasa ut användningen av djur i djurförsök. Handlingsplanen ska innehålla milstolpar och mål för att snabba på att ersätta djurförsök med andra metoder som svarar bättre mot hur människor fungerar.

Moderaterna anser att satsningar på så kallad djurfri forskning är viktiga och av central betydelse. Dels för att metoden förkortar djurs lidande, dels för att den ger snabbare tillgång för människa och djur till såväl nya läkemedel som medicinsk teknik. Djurfri forskning är dessutom ett svenskt styrkeområde. Det är också skäl till att vi satsade extra resurser i vårt svar på nu gällande forskningsproposition. Vi menar att det är hög tid att Sverige agerar. Vi behöver såväl en strategi för utfasningen som mer forskning om djurförsöksfria metoder.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att stimulera och öka användningen av djurfria försöksmetoder där det är vetenskapligt möjligt?