Fråga 2021/22:976 Energipolitik och säkerhetspolitik

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Efter murens fall och kalla krigets slut har vi levt i fred i vår del av Europa. Nu har säkerhetsläget de senaste åren förändrats och avspänningen i stället vänts till upprustning. Vi ser i vårt närområde ett Ryssland som de senaste åren satsat stora summor av sin statsbudget på upprustning.

I vår del av Europa har energifrågan tidigare inte varit så intimt kopplad till säkerhetspolitiken som den är nu. Flera länder i EU, bland annat Tyskland, har blivit mer och mer beroende av rysk fossil gas för sin energiförsörjning. Det beror bland annat på att man stängt en stor del av sin kärnkraft.

Sverige är inte med i Nato men påverkas ändå av konflikt mellan Ryssland och Natoländer. Nu går USA ut med att om Ryssland skulle gå in i en konflikt med Ukraina kommer man att verka för att gasledningen Nord Stream 2 stoppas i Östersjön, det vill säga i vårt närområde. Det är något som indirekt kan leda till större konflikt i vårt närområde.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

Är den förändrade säkerhetssituationen i vårt närområde något som innebär att statsrådet avser att se över sin nu förda energipolitik?