Fråga 2021/22:974 Företagare och föräldraförsäkringen

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Det är vanligare bland pappor som är egenföretagare att ta ut noll dagar med föräldraledighet än bland pappor som är anställda. Det innebär att mammor till barn med egenföretagande pappor tar ut en större andel av föräldraledigheten. En sådan sned fördelning av uttaget av föräldrapenning får konsekvensen att mamman får mindre i pension vid arbetslivets slut.

Det finns en inbyggd skevhet i föräldraförsäkringen på grund av att arbetsmarknaden vid försäkringens tillkomst såg annorlunda ut. Därtill var synen på det jämställda föräldraskapet annorlunda jämfört med i dag.

Frågor att besvara för att komma till rätta med denna skevhet torde därför vara vilken tillgång till socialförsäkringen som föräldrar som är egenföretagare egentligen har och vilka svårigheter och hinder egenföretagaren möter i att använda sig av föräldraförsäkringen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att egenföretagande pappor och mammor ska kunna vara föräldralediga med sina barn i samma utsträckning som anställda föräldrar kan?