Fråga 2021/22:970 Psykisk ohälsa hos unga under pandemin

av Pontus Andersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Folkhälsomyndighetens rapport om covid-19-pandemins påverkan på folkhälsan visar att den psykiska hälsan har försämrats hos unga under 2020. Rapporten påvisar att symtom på depression, ångest, stress och sömnbesvär har ökat hos unga under pandemin, vilket är riskfaktorer för suicidalt beteende till följd av bland annat isolering.

Riksrevisionen offentliggjorde nyligen en granskningsrapport gällande statens suicidpreventiva arbete. I rapporten redogjordes bland annat för att cirka 1 500 personer årligen begår självmord i Sverige. Personer som bedöms försöka begå självmord är 15 000 och personer som uppskattas ha självmordstankar är 150 000. De senaste två decennierna har denna siffra ökat till 19 suicid per 100 000 invånare (RiR 2021:26).

Riksrevisionens bedömning är att statens arbete inte är tillräckligt effektivt. Arbetet med suicidprevention och psykisk ohälsa måste förbättras på samtliga nivåer. Granskningsrapporten belyser bland annat att det inte finns någon enhetlig hantering nationellt vid hot om suicid per telefon. Riksrevisionen drar slutsatsen att flera myndigheter behöver inkluderas för att stödja och förbättra det preventiva arbetet. Det lyfts också fram att kommuner med etablerade arbetssätt har problem att utveckla ett effektivt suicidpreventivt arbete, mycket på grund av kunskapsluckor och brist på resurser.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att stävja den psykiska ohälsan hos unga, som enligt Folkhälsomyndigheten har ökat under pandemin?