Fråga 2021/22:967 Biståndsutbetalningar via det svenska banksystemet

av Yasmine Posio (V)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Under flera år har problemet ökat för många svenska biståndsorganisationer med att finansiella medel inte når fram till lokala partner eller lokala kontor där biståndsinsatser är tänkta att genomföras. Det påvisades senast den 21 december 2021 i en granskning av Omvärlden. Svenska banker, vilka Sida förespråkar ska användas för att minska risken för penningtvätt och terrorfinansiering, stoppar många sådana transaktioner. De (relativt) låga volymerna inom biståndsbranschen har medfört att de flesta banker inte längre genomför utlandsbetalningar till vad de kallar för högriskländer. Drabbas gör de mest utsatta i de länder där svenska biståndsinsatser genomförs. Aktörer som ska genomföra det svenska biståndet kan aldrig vara säkra på att få de pengar som budgeterats. Problemet riskerar också att minska antalet biståndsaktörer i Sverige, och därmed blir det svårt att nå målen för svensk biståndspolitik.

I november 2020 ställde jag en skriftlig fråga om svårigheterna med att genomföra biståndsutbetalningar via svenska banker. Svaret då handlade om hur viktigt det är att Sverige förhindrar finansiering av terrorism och att regeringen avser att följa frågan om svårigheterna för bistånd att nå fram och lyfta problematiken i EU. Inget i svaret visade på att regeringen förstår sambandet mellan fattigdom och terrorism eller biståndsarbetets betydelse i att motverka fattigdom. Sedan dess har problemet förstärkts, och många viktiga biståndssamarbeten har avslutats för att pengar inte kunnat utbetalas. Pengarna är viktiga i arbetet för att minska fattigdom och för att stärka demokrati, vilket i sin tur anses vara de bästa sätten att minska terrorism.

I första hand måste svenska banker säkerställa att det svenska biståndet kan nå fram. Därutöver skulle till exempel Sida kunna stötta bankerna för att ta fram de underlag de behöver för att kunna hantera dessa transaktioner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Avser statsrådet och regeringen att, i samråd med Sida, vidta åtgärder för att underlätta biståndsutbetalningar via det svenska banksystemet?