Fråga 2021/22:964 Ökade kostnader i jordbruket

av Staffan Eklöf (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Kostnaderna för bland annat el, diesel, foder och gödsel har ökat kraftigt under den senaste tiden. Det har slagit hårt mot lantbrukarnas ekonomi. Spannmålspriserna har till ganska stor del följt med upp, men bland annat priserna för kött och mjölk har inte haft samma utveckling. Det har skapat stora problem, inte minst för djurhållande lantbrukare. Även lantbrukare med växthusodling har stora problem.

En av fyra lantbrukare i Sverige har dragit ned på sin verksamhet på grund av kostnadskrisen, enligt en färsk undersökning från LRF. En del överväger om de över huvud taget ska så sina fält. Med tanke på den låga lönsamheten i sektorn över lång tid, som till stor del har politiska orsaker, saknas marginaler för att klara av denna kris på ett bra sätt. Det gör att sektorn är i behov av hjälp. Politiken bör ta ansvar för den situation som den har försatt lantbrukarna i.

Vid ett möte i höstas med riksdagens miljö- och jordbruksutskott inför rådsmötet i Bryssel frågade Sverigedemokraterna om regeringen tänkte ta upp frågan om kostnadskrisen för svenska jordbrukare. Eventuella undantag från EU:s statsstödsregler bör ju förberedas i tid. Dåvarande statssekreteraren svarade att man följer utvecklingen. Samma svar gav landsbygdsministern vid ett senare tillfälle. Nu är kostnadskrisen akut.

Mot bakgrund av denna situation vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vad tänker statsrådet göra för att underlätta den svåra situationen för lantbrukarna?