av Mattias Karlsson i Luleå (M)
till Finansminister Mikael Damberg (S)
Våren 2020 slog coronapandemin till mot Sverige och världen med full kraft. Miljontals människor över hela världen gick på några dagar från att arbeta på kontor till att arbeta helt eller delvis hemifrån i stället. Coronavirusets framfart har påverkat alla arbetsplatser i en eller annan utsträckning, och många medarbetare har blivit hänvisade till att arbeta hemifrån. Det finns ingen tydlig statistik över hur många människor som arbetat hemifrån i Sverige, men Folkhälsomyndigheten har rekommenderat dem som har möjlighet att göra det. En rekommendation som upprepades av myndigheten senast den 23 december 2021.
För ett stort antal personer ställde det här nya krav på hemmiljön, då ett välutrustat kontor helt plötsligt blev en nödvändighet. Vad som är avdragsgillt och skattefritt när hemmakontoret blivit den nya arbetsplatsen har dock inte förändrats. Som anställd är utrymmet för kostnadsavdrag vid arbete i hemmet mycket begränsat. Avdrag medges för kostnader som är nödvändiga för arbetets utförande, och kostnader som är nödvändiga för arbetets utförande ska arbetsgivaren ansvara för. Logiken bakom detta regelverk är uppbyggda på ett moment 22-resonemang. Om arbetsgivaren inte vill ta den kostnaden, ja då bedöms det inte nödvändig. Med andra ord är kostnaderna som den anställde har för att få ett fungerande hemmakontor, inklusive kaffe och frukt, inte något den anställde kan förvänta sig avdrag för vid deklarerandet då kostnaderna kommer att ses som privata levnadskostnader. Antingen tvingas denne lägga en ganska stor summa på att ordna arbetsplatsen i hemmet eller så blir det en miljö som är dåligt anpassad för arbete, med de hälsorisker som det medför.
Följden blir därmed en stor obalans i fråga om vem som får bära kostnaden för att minska smittspridningen i samhället. Den anställde tvingas ensam betala hela kostnaden för hemmakontoret, medan staten som rekommenderat att vi alla bör arbeta hemifrån inte betalar någonting.
Att kunna ha ett fungerande hemmakontor borde inte vara en ekonomisk fråga. Ett ordentligt och ergonomiskt anpassat kontor minskar inte bara smittspridningen utan även risken för sjukskrivningar. Det betyder i sin tur också lägre kostnader för statskassan.
Det ligger i allas intresse att rekommendationerna om hemarbete följs. För att kunna ske på ett säkert sätt och vara en möjlighet för alla på lika villkor behöver avdragsreglerna för hemmakontor förändras.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:
Är ministern villig att ge uppdrag till Skatteverket att se över och lämna förslag på hur befintliga regler kring kostnadsavdrag för anställd vid arbete i hemmet kan mjukas upp?